Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnost v počítačovém světě se rychle mění k horšímu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průzkumy ukazují, že lidé se tohoto rizika stále více obávají, nejvíce pak finanční ztráty. „Má to několik příčin – jsme stále více obklopeni systémy, které musejí být co nejvíce otevřené a přístupné odkudkoli, tím ale zároveň roste množství míst, která jsou zranitelná. Klesá efektivita využití čistě technických řešení a stoupají nároky na odbornost lidí, kteří se o IT bezpečnost starají,“ upozorňuje William Ischanoe, expert na bezpečnostní problematiku Počítačové školy Gopas.

Ohrožení kyberkriminalitou vnímá jako hrozbu stále větší část obecné populace – v nedávném průzkumu společnosti Sophos se například ukázalo, že finanční ztráty (63 %) nebo ztráty kontroly nad svým počítačem (61 %) v důsledku kyberútoků se bojí více lidí než vloupání (52 %) nebo teroristického útoku (56 %).

„Situace IT profesionálů, kteří mají za úkol zajistit bezpečnost firemních a komerčních systémů se v posledních 2 letech rapidně mění. Zvykli si spoléhat na technologie, ale to v současné době nestačí,“ říká William Ischanoe z Gopasu. „Komerční systémy zajišťující bezpečnost jsou sice stále sofistikovanější, ale samy o sobě už bezpečnost zajistit nemohou. Na dynamické hrozby je třeba odpovídat jiným způsobem, a k tomu je třeba mít odborníky, kteří si udržují přehled o aktuálních trendech.“

Problém v současné době nespočívá v tom, že by firmy do IT bezpečnosti firmy neinvestovaly, ale v tom, že investují neúčelně. Pořizují sofistikovaná technologická řešení, ta často kombinují se staršími systémy, takže vzniká složitý systém, který není vždy efektivní, a především je nepřehledný. Na investici do lidí, kteří bezpečnost zajišťují, pak často prostředky nezbývají. Ale právě dobře informovaní odborníci jsou tím, co jejich bezpečnost v dynamicky se měnícím prostředí zajistí nejlépe.

Jedinečnou příležitostí, kde mohou IT odborníci intenzivně načerpat informace o nejnovějších bezpečnostních hrozbách a jejich řešení, je největší konference u nás zaměřená na IT bezpečnost a etický hacking, HackerFest 2017. Ta letos proběhne 18. září, přednášející odborníci z ČR i ze zahraničí se zaměří především na nejnebezpečnějších praktiky hackingu dnešní doby, aktuální přehled různých podob hackingu a tipy na ochranu firemních i uživatelských dat. Další den, tedy 19. září, pak bude následovat odborný workshop, který je tentokrát věnovaný Buffer Overflow Exploit a VIP seminář špičkové odbornice na penetrační testování Pauly Januskiewicz na téma 360° Penetration Testing. Informace o programu budou postupně doplňovány na stránkách konference hackerfest.cz.

Témata:  hackeři počítače

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy