Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hotovost nebo platební karta? Čím je lepší platit v zahraničí?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Čeští turisté a cestovatelé často žijí s představou, že si na dovolenou musí brát cizí měnu už z domova. Výběr či platba kartou přímo na místě je však obvykle výhodnější a bezpečnější. Mezi jednotlivými bankami jsou ale velké rozdíly – při výběru z bankomatu se celkový náklad může lišit až o stovky korun. Rozdíly jsou také v cestovním pojištění ke kartě, ne vždy totiž nabízí dostatečné krytí rizik a pojistné limity.

„Z našeho srovnání vyplynulo, že rozdíl při výběru ekvivalentu cca 10.000 korun se mezi českými bankami lišil u eur o více než 200 korun a u mimoevropských měn rozdíl dosahoval dokonce 500 korun,“ říká člen představenstva Banky Creditas Kamil Rataj.

Velké rozdíly jsou i u cestovního pojištění, jež si lze ke kartě sjednat. „Chceme dát klientům co nejlepší poměr výkonu a ceny. Proto je cena cestovního pojištění k základní kartě 85 korun měsíčně, přitom pokrývá pojištění všech členů rodiny, má limit 7 milionů pro léčebné výlohy a milion pro způsobené škody,“ upozorňuje Kamil Rataj. Cestovní pojištění pokrývá i rizikové sporty, které jsou u jiných pojištění často mezi výlukami nebo za další příplatek.

Co si ověřit před cestou do zahraničí?

Jaké kurzy nabízí vaše banka? Jestli nemáte dost času, porovnejte jako základní indikátor alespoň kurz eura. Jaké jsou poplatky v zahraničí? Jakou metodiku používá vaše banka (nepřipočítává si ke kurzu další procenta)? Kolik stojí vaše cestovní pojištění a zahrnuje i rodinné příslušníky? Kryje vaše pojistka ke kartě hlavní rizika (zejm. léčebné výlohy, odpovědnost, právní ochranu, zavazadla)? Jsou pojistné limity dost vysoké? Jaké jsou výluky? Kryje pojistka i rizikové sporty, pokud se na ně chystáte?

Témata:  Cestování platební karty hotovost Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy