Nájemníci žalují ČEZ. Ministerstvo financí nemůže suplovat soudy

Dvanáct nájemníků žaluje společnost ČEZ o určení vlastnického práva k budovám a pozemkům v Písnici. Tvrdí, že nemovitosti ČEZ nikdy platně nenabyl a proto je teď nemůže ani prodávat. Domáhají se toho, aby soud určil, že nemovitosti patří státu a požadují po Ministerstvu financí, aby prodej zablokovalo předběžným opatřením a připojilo se k žalobě.

Ministerstvo financí
reklama

Totéž vyjádřil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ministerstvo financí, které ve společnosti zastupuje zájmy České republiky, má za to, že ČEZ nabyl byty před více než 25 lety v souladu s tehdejším právem. Připojení se k žalobě by nedávalo smysl ani s ohledem na institut vydržení.

„Chápu rozhořčení nájemníků, kteří doufali, že si své byty budou moct odkoupit. Požadavek ministra Zaorálka, aby se Česká republika připojila k žalobě na společnost, kterou ze 70 % vlastní, je nicméně absurdní,“ říká ministr financí Ivan Pilný. „Celou záležitost musí rozhodnout soud a nikoliv Ministerstvo financí či dokonce ministr financí,“ dodává ministr.

Na počátku celé kauzy stojí rozhodnutí společnosti ČEZ prodat bytový fond, tedy i sídliště v Písnici. Stejně jako u kterékoliv jiné obchodní společnosti řídící se zákonem o obchodních korporacích patří i nakládání s majetkem společnosti ČEZ do oblasti obchodního vedení společnosti, která spadá do kompetence představenstva společnosti. Podle zákona o obchodních korporacích není nikdo oprávněn udělovat představenstvu pokyny týkající se obchodního vedení společnosti. Zástupci státu v dozorčí radě společnosti ČEZ apelovali na maximální transparentnost prodeje. Management ČEZ ujistil zástupce Ministerstva financí, že byty kupují dvě fyzické osoby, jejichž vlastnická struktura je transparentní a veřejně dohledatelná. Z celkového počtu 700 bytů, má pouze 150 bytů sjednaný nájem na dobu určitou. Zbytek nájemníků ho mají na dobu neurčitou a nemusí se tak obávat bezprostředního zvyšování nájmu.

Pokud nájemníci chtějí zabránit prodeji do rukou z jejich pohledu nedůvěryhodného vlastníka tím, že zpochybňují vlastnictví bytů na straně společnosti ČEZ, je to jejich plné právo. Když svou argumentaci u soudu prosadí, pak bude soudem určeno, že byty náleží státu, a to bez ohledu na skutečnost, zda stát je či není účastníkem tohoto řízení. K unáhleným krokům není žádný důvod a zájem státu není v tuto chvíli nijak ohrožen. Připojení se k žalobě je spojeno s povinností také před soudem nějak argumentovat, přičemž legitimní argumenty, které zpochybňují vlastnictví bytového hospodářství nejen ČEZu, ale i celé řady dalších podniků nezazněly a nepřišel s nimi ani ministr Zaorálek.

Velmi nekorektní jsou prohlášení ministra Zaorálka o roli Ministerstva financí jako vykonavatele akcionářských práv na valné hromadě společnosti ČEZ. „Jsme svědky pozoruhodného názorového obratu ministrů za ČSSD. Ještě nedávno vládou protlačili bezprecedentní usnesení, ve kterém nekriticky souhlasí s managementem společnosti a zástupce České republiky jako hlavního akcionáře zbavili možnosti o čemkoliv rozhodovat,“ připomněl ministr Ivan Pilný usnesení připravené premiérem Bohuslavem Sobotkou, které vláda odhlasovala 5. 6. 2017. To zavázalo zástupce Ministerstva financí nedávat na valné hromadě žádné protinávrhy a odsouhlasit jen to, co navrhuje představenstvo společnosti. „ČSSD v zoufalé snaze získat přízeň voličů dnes opět obrací a posílá stát nejen proti představenstvu, ale poškozuje i zájmy státu jakožto hlavního akcionáře.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky