Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechcete zažít cestou do Chorvatska horor?

Chorvatsko, ilustrační fotografie
Chorvatsko, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nejčastějším dotazem na infolince ÚAMK 1230 je, jestli turisté z České republiky potřebují platný cestovní pas nebo občanský průkaz pro cestu do Chorvatska. Proto se team vydal přímo na hranice s Chorvatskem a zjišťoval, co vyžadují tamní kontrolní orgány od turistů.

Na chorvatských hranicích odpovídal týmu ÚAMK zástupce vedoucího pohraniční policie v Macelj Damjan Vešligaj.

Jak probíhají hraniční kontroly?"Všechny bez výjimky kontrolujeme. V případě, že by čekání na hranicích bylo delší než 15 minut, pak přistoupíme jen na cílené kontroly vybraných osob."

Co vše kontrolujete?"Kontrolujeme u podezřelých vozidel zavazadlový prostor a dle předložených dokumentů i jestli osoba mířící do Chorvatska není celostátně hledaná."

Postačí občanovi z České republiky platný občanský průkaz nebo musí mít pas?"Pro cestu do Chorvatska vám stačí platný občanský průkaz, ale pokud ho turista nemá, může použít platný pas. To samé platí i pro děti. Ty musí mít svoje doklady, jinak je nevpustíme do Chorvatska."

Kdy mě můžete zakázat vstup do země?"Pokud nemáte v pořádku cestovní doklady (poznámka redaktora: doklad musí být platný i po opuštění země a nesmí být poškozen) nebo pokud převážíte zboží, které je zakázáno dovážet do Chorvatska."

Praktické informace z hranic od pracovníků ÚAMKZjistili jsme na vlastní kůži, že i když máte platný občanský průkaz a jste v EU, tak vybraná část pohraniční policie, kontrolující hlavně na maďarsko-chorvatských hraničních přechodech, občas striktně vyžaduje cestovní pas místo občanského průkazu. Není to u každého pracovníka, ale děje se to. Tak pozor!

Témata:  Chorvatsko Cestování dovolená

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy