Sobotka končí v čele ČSSD, píše slovenský tisk

Premiér Bohuslav Sobotka skončí ve vedení sociálních demokratů. S odvoláním na zdroj blízký šéfovi strany to uvedla slovenská tisková agentura TASR. Podle ČSSD ale jde o pouhé spekulace.

Bohuslav Sobotka
reklama

"Český premiér Bohuslav Sobotka nepůjde do parlamentních voleb jako lídr kandidátky České strany sociálnědemokratické (ČSSD). Plánuje se vzdát postu jejího předsedy, do voleb však zůstane šéfem kabinetu," píše slovenská agentura s odvoláním na zdroj blízký vedení ČSSD.

"Sobotka byl pověřen vedením strany v roce 2010; předsedou ČSSD ho zvolili poprvé 18. března 2011. Ve funkci ho potvrdil i letošní březnový sjezd strany, kdy ve volbě neměl žádného protikandidáta. V úřadu předsedy vlády České republiky je od 17. ledna 2014," dodávají Slováci.

Uvnitř ČSSD panuje po posledních průzkumech napjatá atmosféra. Strana v předvolebních preferencích ztrácí, což pro ni pouhých 5 měsíců před volbami není dobrá signál. Mluvčí strany Mikuláš Klang ale médiím sdělil, že odstoupení Sobotky jsou spekulace, které nebude komentovat.

Sobotka má za sebou těžké období. Před pár dny oznámil rozpad manželství se svoji partnerkou Olgou. Práce premiéra si tak vybrala jednu ze svých největších daní. Podle slov Sobotky a jeho manželky jde o přátelských rozchod.

Jeho pozicí otřásla také vládní krize, kdy se premiér nejprve se rozhodl, že podá demisi celé vlády, což nakonec přes výhrůžky prezidenta, že odvolá jenom jeho, neučinil. Odvolání ministra financí Andreje Babiše se mu i přes další odpor prezidenta a hnutí ANO podařilo dotáhnout do konce. Pomohla mu k tomu částečně i veřejnost, která zaplnila náměstí na protest proti Zemanovi a Babišovi.

Ta stejná krize ale sociálním demokratům zlomila vaz. Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 31,5 procenta. ČSSD se po květnové vládní krizi propadla až na čtvrté místo za ODS a KSČM. Vyplynulo to z průzkumu TNS Kantar pro Českou televizi (ČT).

Počínání předsedy ANO Andreje Babiše v průběhu květnové vládní krize hodnotilo pozitivně 43 procent lidí, negativně 52 procent. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka ale dopadl ještě hůře, když získal 18 procent pozitivních hodnocení a 76 procent negativních. Prezidenta Miloše Zemana hodnotilo za jeho jednání v době vládní krize kladně 43 procent Čechů, kriticky pak 52 procent. Vládě spadla proti dubnu důvěra o deset procentních bodů na 26 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky