Kde hledat letní brigádu a nenaletět? My to víme!

Nastává doba sezónních prací a letních brigád. K přivýdělku ji využívají nejen studenti, ale i řada lidí v důchodovém věku nebo ti, kteří nehledají nebo nemohou najít práci na plný úvazek. Kde hledat dobrou brigádu nebo práci na dobu určitou? A na co dát pozor při jejím sjednávání? Praktické rady nabízí ředitelka pracovního portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Ilustrační fotografie
reklama

Kde hledat brigádu?

Asi první možností, která každého napadne, je podívat se na nabídku míst na pracovních portálech. Práci na léto je možné hledat i prostřednictvím sociálních sítí, ale například LinkedIn využijete spíše v případě, že chcete jako vysokoškolský student najít odbornou práci ve svém oboru. Zapomenout byste neměli ani na osvědčenou metodu hledání práce přes své známé a kontakty, případně se zastavit přímo v provozovně, kde si chcete v létě přivydělat.

Na co dát pozor?

Pozor na podvodné nabídky: pokud narazíte na inzerát, který nabízí vynikající podmínky, mzdové ohodnocení a časovou flexibilitu, ale za předpokladu, že předem zaplatíte malý vstupní poplatek, zbystřete. Patrně jste narazili na podvodnou firmu, snového výdělku se nedočkáte, stejně jako vrácení vstupního poplatku s první výplatou.

Velmi ostražití buďte při sjednávání práce v zahraničí. Důrazně doporučujeme zjistit si předem, zda a za jakých podmínek nabízí zaměstnavatel ubytování a jak je to s pojištěním a povinnými odvody. Pracovní agentury, které působí v České republice, totiž nesmějí od uchazečů o práci vyžadovat žádný poplatek za zprostředkování práce. Tak se některé snaží dostat peníze jinak - třeba tím, že účtují předražené služby.

Nezapomeňte, že i letní brigáda by měla být podložená písemnou smlouvou, nejčastěji dohodou o provedení práce. Vždy by v ní měl být uveden druh činnosti a způsob, jakým bude zaměstnanec odměněn. Pro váš úplný klid na duši je dobré, aby se ve smlouvě objevily i údaje o délce brigády, konkrétní odměně a jejím vyplacení. Nejde jen o to, že bez smlouvy nemusíte za brigádu dostat zaplaceno a nemáte jak se bránit. Potřebujete být také krytí pro případ úrazu, způsobení škody, nebo pokud přijde do firmy kontrola.

Co zohlednit při hledání brigády?

Studentům doporučujeme využít letní brigádu jako jazykovou průpravu. Pracovní pobyt v zahraničí jim přinese nejen možnost přivydělat si a komunikovat v cizím jazyce, ale také příležitost poznat zemi jinak než z pohledu turisty. A nemusí jít jen o obligátní sklizeň ovoce a zeleniny – například na Profesia.cz momentálně nabízí třeba místa animátorů, číšníků a servírek, řidičů, různé dělnické profese, ale i práci na zaoceánských lodích nebo možnost zapojit se do činnosti neziskových a humanitárních organizací.

Zejména pro vysokoškoláky může být letní brigáda také odrazovým můstkem k budoucí kariéře. Ideální je získat možnost pracovat ve společnosti, která by připadala v úvahu jako budoucí zaměstnavatel. Student pozná reálné prostředí ve firmě, většinou od těch nejnižších pozic – a může se rozhodnout, zda mu opravdu vyhovuje. Navíc pokud se osvědčí, pomůže mu to později v přijímacím procesu na stálé místo. Personalisté rádi upřednostní člověka, jehož schopnosti mají ověřené, a navíc se v dané firmě a jejím působení orientuje. Uchazeči pak mají šanci vyjednat si i lepší nástupní podmínky.

Témata: Brigády | práce | léto | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky