Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kterém kraji se umírá nejvíce a v kolika letech zemřelo nejvíce osob?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V roce 2016 zemřelo 107 750 obyvatel. O 3 423 méně než v roce předchozím. Nejvíce úmrtí bylo v prosinci, nejméně v září. Nejvyšší počet zemřelých hlásí Moravskoslezský kraj.

Vloni zemřelo 54 880 mužů a 52 870 žen. Věk, ve kterém skonalo nejvíce osob, v úhrnu činil 85 let.Nejvíce zemřelých zaznamenal Moravskoslezský kraj, a to 13 133. Druhý nejvyšší počet zemřelých na úrovni 12 695 hlásil Středočeský kraj, kde je největší počet obyvatel. Naopak nejméně úmrtí zaregistroval Karlovarský kraj. Jednalo se o 3 167 osob. „Moravskoslezský kraj je ve statistice zemřelých podle jejich bydliště na vedoucí pozici od roku 2004. Karlovarský kraj má vzhledem k nízkému počtu obyvatel tradičně i nejnižší počet zemřelých,“ vysvětluje Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu. Nejdelší naději dožití mají lidé v Praze. U chlapců narozených v období let 2015 až 2016 se pohybuje na úrovni 78,0 let a u děvčat 82,7 let. Druhou nejvyšší střední délku života měli muži v Kraji Vysočina, a to 77,2 let. V případě žen měl druhé nejlepší postavení Jihomoravský kraj s 82,6 lety. Na třetí příčce byl u mužů Královéhradecký kraj a u žen Kraj Vysočina společně s Pardubickým krajem. „Je zajímavé, že v Praze je střední délka života mužů až o jeden rok vyšší než v jiných krajích. U žen takové rozdíly mezi regiony nepozorujeme. Nejvyšší hodnoty jejich naděje dožití jsou při srovnání jednotlivých krajů bližší,“ analyzuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejnižší naději dožití při narození vykazuje Ústecký kraj. Muži se tam dožijí v průměru 74,0 let, což je o čtyři roky méně než v případě Prahy. Střední délka života žen v Ústeckém kraji je pak 79,5 let, tedy o tři roky méně než v Praze. Jednu z nejnižších středních délek života mají tradičně také obyvatelé Moravskoslezského a Karlovarského kraje.Celková naděje dožití se v České republice dál zvyšovala. Jde o dlouhodobý trend. Vloni vzrostla u mužů na 76,2 let a u žen na 82,1 let. Mezi lety 2006 až 2016 se střední délka života zvýšila u mužů o 2,8 a u žen o 2,4 roku.

Témata:  lidé úmrtí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy