Jaký mají důchod exprezidenti u nás a ve světě? V Česku můžou jen tiše závidět

Průměrná výše české penze se pohybuje kolem 12 tisíc korun. Ve Francii jsou na tom o něco lépe a tamní penze jsou skoro dvojnásobné. Přesto je to stále nic oproti penězům, které bude měsíčně brát dosluhující prezident Francois Hollande.

Ilustrační fotografie
reklama

Francouzský prezident Francois Hollande bude moci po odchodu z Elysejského paláce počítat s příjmem ve výši asi 15 tisíc eur měsíčně. V přepočtu na české koruny to činí zhruba 400 tisíc. Uvedl to deník Le Figaro.

Částka, která se z našeho pohledu může zdát astronomická, je souhrnem čtyř dávek. Bude pobírat klasický politický důchod ve výši 5184 eur, jako bývalý poslanec mu dostane dalších 6208 eur, 3473 eur dostane jako bývalý člen auditního dvora a zbylých 235 eur mu budou vyplácet jako bývalému předsedovi rady kraje Correze.

To ale není vše. Podle deníku by Hollande mohl požádat o členství v ústavní řadě, což by pro něj znamenalo příjem 14.000 eur navíc. Tím pádem by se jeho důchod vyšplhal na hranici tří čtvrtin milionu korun. O tento příspěvek ale prý Hollande už nemá zájem.

Jako exprezident bude mít Hollande i tak řadu výhod. Připadne mu nárok na zařízený a vybavený byt a dvě osoby, které se o něj budou starat. K dispozici bude nadále mít auto se dvěma řidiči a ochranku.

Podobné služby si může nárokovat například i bývalý prezident Spojených států Barack Obama. Ten má podle deníku Independent po odchodu z Bílého domu nárok na penzi ve výši 200 tisíc dolarů ročně, tedy zhruba pět milionů korun. Pokud tuto částku rozpočítáme na jednotlivé měsíce, zjistíme, že se od toho francouzského důchodu zase až o tolik neliší.

O podobných financích si ale čeští prezidenti mohou nechat zdát. Miloš Zeman se nechal slyšet, že než nastoupil do funkce hlavy státu, jeho penze činila 14 tisíc korun měsíčně. Oproti tomu jeho předchůdce Václav Klaus pobírá dle dostupných informací důchod ve výši 50 000 korun a ve stejné výši pobírá i doživotní rentu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky