Devítileté oběti znásilnění jsou připraveny na manželství, tvrdí poslanec. Jeho slova vyvolala poprask

Bývalý šaria soudce vyvolal pobouření když navrhl, že manželství je nejlepší způsob, jak mohou oběti znásilnění odvrátit jejich „bezútěšnou budoucnost“. Jeho slova vyvolala velmi ostré reakce, někteří lidé žádají jeho hlavu.

Ilustrační fotografie
reklama

Bývalý soudce a poslanec malajského parlamentu Datuk Shabudin Yahaya tvrdí, že oběti znásilnění se vyhnou „chmurné budoucnosti“ tím, že si vezmou násilníky. Svou myšlenku přednesl v budově parlamentu při projednávání zákona o sexuálních trestných činech spáchaných na dětech.

Znásilnění je sice podle politika trestný čin, pokud si ale násilník svou oběť vezme, vyřeší to sociální problémy a „obrátí se tím vše na nový list“, vysvětloval svým kolegům výhody takových sňatků.

„Možná, že díky sňatku mohou vést zdravější a lepší život. A osoba, která byla znásilněna, nemusí nutně mít neutěšenou budoucnost. Alespoň bude mít manžela a to by mohlo sloužit jako lék na rostoucí sociální problémy,“ cituje jeho slova deník Guardian.

Poslanec Yahaya ze skupiny Barisan National - koalice, která vládne Malajsii od získání nezávislosti na Británii v roce 1957 - také tvrdí, že dívky ve věku 12 let jsou již „duševně a fyzicky“ připraveny pro manželství.


„Dosáhnou puberty ve věku 9 nebo 12 let. A v té době je jejich tělo již podobné jako ve věku 18 let. Fyzicky i duševně to není překážkou pro dívku, aby vstoupila do manželství,“ argumentuje.

Jeho slova ale vyvolala pořádný poprask. Sharmila Sekaranová, předsedkyně advokátní skupiny Hlas dětí (VOC), která spolupracuje s vládou na návrhu nového zákona o ochraně dětí, byla přítomna na parlamentním zasedání, když Yahaya pronesl své poznámky. „Byla jsem rozhořčena, že slyším takové prohlášení. V podstatě ospravedlnil a legalizoval znásilnění,“ řekla Guardianu.

„On je, jako člen parlamentu, vůdce společnosti, a je znepokojivé, že má takovou linii myšlení,“ dodala Sekaran. „Posílá zprávu do celé země, že je to něco, co by mělo být v pořádku. Je to velmi znepokojující trend: Jdi a znásilni někoho, a pokud vás chytí, nabídni svatbu,“ zlobí se advokátka.

Negativní reakce přišla také z Yahayaova volebního obvodu. Penangský hlavní ministr Lim Guan Eng řekl, že lidé ze státu nechtějí toto „monstrum“ jako svého zástupce. „Stydíme se, že máme takového v Penang takového poslance,“ uvedl. Ozvaly se také hlasy, podle kterých to politik „nemá v hlavě v pořádku“ a měl by raději odstoupit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky