Česká pirátská strana předvedla odvolatelnost politiků v praxi

Členové České pirátské strany ve vnitrostranickém referendu odvolali místopředsedu strany Ivo Vašíčka. Piráti tak předvedli sami na sobě svůj cíl ve velké politice – odvolatelnost politiků. Členové Vašíčkovi vyčítali zejména jeho mediální výstupy, které nereprezentovaly vůli většiny strany a které stranu v jejich očích poškozovaly.

Česká pirátská strana
reklama

V hlasování byla rekordní účast v historii Pirátské strany. Odvolání podpořilo 142 z 219 hlasujících členů, proti odvolání bylo 67 hlasujících. 

„Piráti jsou svobodná strana a členové rozhodují o tom, kdo je reprezentuje a řídí. Já jsem se se svou prezentací v médiích zřejmě odchýlil od většinového názoru. Některé mé výstupy se mi nepovedly a bylo je možné dezinterpretovat. I proto jsem zřejmě ztratil mezi členy podporu.  Předpokládám, že rozhodování členů ovlivnilo i několikaleté opakované působení v exekutivě strany, kdy jsem musel dělat i některá nepříjemná rozhodnutí. Je to pro mne zkušenost, a musím se z toho poučit. Samozřejmě budu i nadále straně pomáhat. Politika totiž není o individuálním úspěchu nebo neúspěchu. Na Pirátech stále oceňuji demokratické rozhodování, i když teď třeba zafungovalo proti mně,„ říká ke svému odvolání Ivo Vašíček. 

Odvolání pravděpodobně souviselo i s Vašíčkovou pozicí vůči NATO, které by bývalý místopředseda Pirátů nejraději opustil. ČR je zakotvena v NATO a Piráti změny v tomto stavu neplánují. 

Ivo Vašíček zůstává členem Pirátské strany a krajským zastupitelem v Jihomoravském kraji. V Jihomoravském kraji byl již zvolen na čtvrté místo kandidátky do voleb do Poslanecké sněmovny za Pirátskou stranu. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky