Koupě ojetého vozu: Znáte dobře jeho historii?

Průměrně velký autobazar ročně odmítne vykoupit až 18 000 vozů. Jak upozorňuje Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA), na silnicích tak mohou být statisíce aut, představujících závažné bezpečnostní či finanční riziko.

Ilustrační fotografie
reklama

Stočený tachometr, nekvalitní oprava po těžké havárii, či právní rizika v podobě exekucí a nesplacených leasingů. To jsou nejčastější hrozby nevykoupených vozů. Zejména jejich špatný technický stav se může proměnit doslova v tikající časovanou bombu. Proto je solidní autobazary odmítají vykupovat.

„Tyto vozy končí většinou v soukromé inzerci, kde se je majitelé snaží prodat mnohdy i výrazně pod cenou,“ říká Petr Přikryl, předseda APPAA.

Z průzkumu, který provedla výzkumná agentura Médea Research, přitom vyplynulo, že až 75 procent české populace by si riskantně zakoupilo vůz právě mimo autobazar.  

Zároveň výzkum ukázal, že 25 procent lidí, kteří si koupili v posledním roce ojetý automobil přímo od předchozího majitele, nemělo možnost si při koupi ověřit stav tachometru. Alarmující je také zjištění, že 19 procent kupujících nemělo možnost nahlédnout do servisní knížky.

„Lidé si bohužel neuvědomují, do jak vážných problémů se koupí ojetého vozu s nejasnou historií mohou dostat,“ komentuje hlavní důvod vzniku komunikační platformy Nekupuj auto na ulici Petr Přikryl.

Cílem komunikační platformy Nekupuj auto na ulici totiž je upozornit zájemce o koupi ojetého automobilu na nebezpečná úskalí a omyly, které jsou spojeny s nákupem ojetého vozu bez účasti prodejce ojetých automobilů, resp. autobazarů.

„Projekt informuje širokou veřejnost o nejzávažnějších problémech v oblasti nákupu ojetého vozu. Nabízí osvětu a poradenství. Zároveň bude aktivně působit na státní správu a bude usilovat o prosazení závazných pravidel prodeje ojetých automobilů. Pravidel, která budou kupujícího chránit,“ dodává Přikryl.

Témata: auta | autobazar | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky