Poslankyně navrhuje uzákonit mnohoženství. Slibuje za to mužům daňové úlevy

Měli bychom finančně motivovat muže, aby si brali více žen najednou, navrhuje irácká poslankyně. Kontroverzní návrh přichází v návaznosti na nedávné právní předpisy zakazující alkohol, připomíná server Independent.

Ilustrační fotografie
reklama

Členka iráckého parlamentu předložila návrh na legalizaci mnohoženství v zemi, aby byla „chráněna důstojnost" vdov, rozvedených žen a starších žen, které se rozhodly nevdávat se.

Vláda by mohla poskytovat finanční pobídky, jako jsou daňové úlevy, aby povzbudila muže, aby si vzali více než jednu ženu, navrhuje Jamila al-Ebeidi. Poukazuje přitom na zvýšený počet rozvodů, tedy společenský problém, který podle ní staví ženy do finančně nebezpečných pozic. „Musíme se zříci myšlenky jedné ženy na úkor našich sester,“ tvrdí politička.

Polygamie pro muslimské muže v Iráku je legální od roku 1959, muž ale musí získat povolení od soudce, který ověřuje, že je manžel „finančně schopný," a že existují „legitimní důvody" pro to vzít si další ženu – například když první manželka nemůže mít děti.

Zákon již dlouho kritizován skupinami bojovníků za práva iráckých žen, podle kterých je zpátečnický a zastaralý. Vysoký počet vdov způsobený nedávnými válkami v Iráku vedl k tomu, že jeho využívání v praxi v posledních letech opět roste.

Ebeidi proto plánuje sbírat podpisy na podporu plánovaného zákona, který se už setkal s kritikou žen v iráckém parlamentu a výboru pro záležitosti dětí. Rezan Delir, zástupce Kurdů, tvrdí, že návrh je „urážkou důstojnosti žen" a „rozptýlení od války proti Islámskému státu“.

Nejde o jediný kontroverzní návrh, který rozděluje irácké politiky - v říjnu 2016 parlament přijal zákon, který zakazuje prodej, dovoz a výrobu alkoholu. Odpůrci zákona tvrdí, že porušuje ústavu, která zaručuje tradice náboženských menšin jako jsou křesťané, a slíbili, že se proti rozhodnutí odvolají.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky