Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohlédnutí za sjezdem ČSSD aneb Co se dělo v zákulisí

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

To, co je na pódiu během sjezdu ČSSD pronášeno, si mohou všichni prohlédnout v televizi nebo přečíst v novinách či na internetu, My vás teď ale zavedeme do zákulísí a řekneme vám, co se na brněnském výstavišti dělo mimo objektivy kamer.

První, co delegáti a novináři při příjezdu na místo sjezdu viděli, byla skupinka lidí s transpatrenty, Ta stála před vchodem do haly E, kterou museli všichni účastnici projít. „Všechny ostatní byty prodal ČEZ nájemníkům! Proč to nejde v Písnici?“ hlásal jeden z transparentů. „Stop bakalizaci bytů,“ hlásil další, který držela paní.

Delegáty sjezdu ČSSD vítala skupina lidí s transparenty pic.twitter.com/Z3jE0vr2in

— EuroZprávy.cz (@EuroZpravycz) 10. března 2017

Žena se příchozích ptala, zda někdy o Písnici slyšeli. „Už jsme jednali s ministry, ale s panem premiérem ještě ne,“ vysvětlila pro server EuroZprávy.cz. Dóufá prý, že právě na sjezdu si Sobotka s ní a jejími kolegy promluví. „Právě támhle snídá, čekám na něj,“ dodala žena a ukazovala na nedaleký sál..

Kousek stranou stál pán, jehož cedulka hlásala: „Žádáme, aby rozhodovali všichni členové ČSSD“.

Na zahájení sjezdu pak zazněla hymna nejen České republiky, ale i Evropské unie. Brněnský zastupitel Oliver Pospíšil své spolustraníky přivítal slovy „zdar jak sviňa“. Průvodní slovo pronesl brněnským hantecem, do češtiny jej překládala tlumočnice.

Především novináři se hned po rádnu museli potýkat s problémem – nefungující wi-fi. „Na sjezdu ČSSD v Brně nefunguje wi-fi. Kdo se chce připojit, ať odjede do Polska,“ komentoval to na sociálních sítích novinář Hospodářských novin Petr Honzejk. Na sociálních sítích se ihned rozjela debata, zda nejde o pomstu exministra průmyslu Jana Mládka.

Na sjezdu ČSSD v Brně nefunguje wi-fi. Kdo se chce připojit, ať odjede do Polska.

— Petr Honzejk (@PetrHonzejk) 10. března 2017

Sotva domluvil @SlavekSobotka začala na sjezdu wi-fi trochu fungovat. Mládkova pomsta je snad u konce.

— Petr Honzejk (@PetrHonzejk) 10. března 2017

Kromě toho si někteří novináři stěžovali na „ohrádku“, do které byli zavřeni. Je z ní sice vidět na pódium i na delegáty, dostat se k nim ale nedá. Někteří sociální demokraté tak sami přišli mezi novináře, v sektoru pro tisk se objevil třeba ministr vnitra Milan Chovanec nebo jeho ministr pro legislativu Jan Chvojka. 

Na sněmu hnutí ANO novináři mezi delegáty mohli, na sjezdu ČSSD v Brně nikoli... #dostalijsmeohradku

— Josef Kopecký (@PepaKopecky) 10. března 2017

Delegáti se také mohli projevit v rámci ankety a hlasovat o tom, co je to „střední třída“. Na výběr mají hned z pěti možností - „kolem 20 000 Kč“, „od 30 000 Kč“, „od 40 000 Kč“, „od 50 000 Kč“ a „nad 60 000 Kč“. Nejvíce hlasů v průběhu dne měly varianty od 30 000 a od 40 000 Kč. Anketa souvisí s daňovými změnami, které ČSSD nedávno představila. 

Po celé řadě projevů se delegáti kolem půl druhé odebrali ze sálu, aby vhodili do urny svůj hlas ve volbě předsedy strany., Jelikož byl Sobotka jediným kandidátem, není otázkou jestli vyhraje, ale jak silný mandát mu jeho spolustraníci dají. A pak už hurá na oběd... Na výběr bylo hned ze dvou možností – svíčkové a rolády s bramborovou kaší. 

Témata:  ČSSD politika Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy