Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko už nebude tak výhodné. Budeme si muset sáhnout hlouběji do kapsy

Chorvatsko, Split
Chorvatsko, Split
Foto: Pixabay

Pokud plánujete dovolenou v Chorvatsku, počítejte s tím, že letos bude zas o něco dražší. Prodraží se už cesta. V Rakousku i Chorvatsku totiž zdražují dálniční známky a mýtné. V zemi u Jadranu navíc od nového roku zvedli sazbu DPH. Ceny tak stoupají například v restauracích, hotelech, nebo kempech.

Chorvatsko už nebude tak výhodné jako dosud. Vyšší ceny zaplatíme hned na cestě do země, za mýtné na dálnicích.

„V Rakousku se zdražovala dálniční známka, očekáváme ale změnu i u poplatků mýtných v Rakousku. Dále pak mýtné poplatky se zvedají i v Chorvatsku od letní sezony zhruba o 15 procent,“ řekl televizi Prima Petr Vomáčka, mluvčí ÚAMK.

Chorvatská vláda totiž potřebuje peníze na splacení dluhů právě z výstavby dálnic. Například jen úsek ze Záhřebu do Splitu vyjde letos na 730 korun, tedy asi o stovku víc než loni. Pokud bychom měli spočítat celkové náklady u osobního automobilu na cestě z České republiky, konkrétně z Prahy do Splitu - při průměrné spotřebě 7 litrů, ceně za pohonné hmoty 30 korun - jen cesta nás vyjde asi na 7,5 tisíce. Odborníci navíc nevylučují rapidní zdražení pohonných hmot. Kromě nákladů za dopravu si návštěvníci Chorvatska připlatí například i v restauracích, nebo za ubytování. V zemi totiž platí nová sazba DPH.„Chorvatsko zavedlo se začátkem roku daňovou reformu. Reforma se týká také pohostinství, které nově spadá do vyšší sazby DPH, zvýšení proběhlo domnívám se z 13 na 25 procent,“ řekla televizi Prima Tereza Picková, výkonná ředitelka AČCKA.

Na Jadran každý rok z Česka vyjíždí přes 700 tisíc krajanů. Ti, kteří jsou zvyklí se během dovolené v Chorvatsku stravovat v restauracích, případně si na pláži dát točené pivo, tak budou muset sáhnout mnohem hlouběji do kapsy.

Témata:  auta Cestování Chorvatsko dovolená

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy