Švédská ministryně čelí kritice. Neříkala pravdu o počtu znásilnění

Švédská ministryně pro integraci Ylva Johanssonová přiznala, že v rozhovoru pro BBC neříkala pravdu, když uvedla, že počet nahlášených sexuálních trestných činů ve Švédsku klesá. Kvůli jejímu výroku se na ni snesla vlna kritiky.

Ilustrační fotografie
reklama

V nedávném rozhovoru s BBC ministryně doslova řekla: „Vidíme, že tento počet klesá a klesá a jde dolů“. Jak se ale ukázalo, není to pravda. Nejnovější statistiky skutečně ukazují nárůst hlášených sexuálních trestných činů ve Švédsku v roce 2016 o 13 procent i obecný nárůst těchto činů za posledních deset let.

Její slova se ihned začala probírat na sociálních sítích, do debaty se zapojili také poslanci, ekonomové a kriminalisté, kteří poukazovali, že ministryně v rozhovoru udělala chybu. Mluvčí tamní Umírněné strany Elisabeth Svantessonová Johanssonovou tvrdě zkritizovala.

„Nepotřebujeme víc falešných zpráv," napsala na Twitteru a žádala, aby mistryně svá slova vysvětlila. „V jakém směru počet sexuálních trestných činů klesá?" zajímalo ji.

Sama Johansonnová v sobotu přiznala, že pochybila. „Při své odpovědi jsem vycházela z informací, které jsem v té době měla . Ty říkaly, že počet zpráv o znásilnění v roce 2015 klesl," řekla listu Dagens Nyheter.

„Bylo ode mě špatné mluvit o vývoji, který byl založen pouze na výsledcích jednoho roku. Předběžné údaje za rok 2016 bohužel ukazují, že čísla jsou na vzestupu. Je důležité říkat věci správně,“ dodala.

Počet znásilnění hlášených ve Švédsku vzrostl v roce 2016 o 13 procent na 6560. V roce 2014 byl však počet hlášených znásilnění 6700, takže v tomto směru je opravdu možné pozorovat mírný pokles, uvedla ministryně. Jinými slovy, počet hlášených znásilnění ve Švédsku v roce 2015 klesl o 12 procent na 5,920, pak se ale v roce 2016 vrátil na zhruba stejnou úroveň jako v roce 2014. 

V horizontu deseti let se počet hlášených znásilnění zvýšil z 4,208 v roce 2006 – částečně to bylo z důvodu legislativních změn v předchozím roce a v roce 2013, které rozšířily definici znásilnění, vysvětluje Národní švédská rada pro prevenci kriminality (BRA).

Během rozhovoru pro BBC ministryně připustila, že „nějaké problémy" mohly nastat kvůli rekordní úrovní imigrace do Švédska, ale dodala, že „není možné hledat souvislost mezi zločinem a přistěhovalectvím". „Byli jsme imigrační zemí po dobu dvaceti let...ve stejnou dobu se úroveň kriminality snížila. Takže opravdu nemůžeme hledat spojení,“ vysvětlovala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky