Budoucí středoškoláci se bojí přijímaček z matematiky

Geometrie, rovnice, zlomky, desetinná čísla, tak tyto matematické „disciplíny“ dělají problémy žákům, kteří se připravují na letos nově zavedené jednotné státní přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia. Uvedlo to téměř 90 procent lektorů vzdělávací společnosti Tutor, kteří od listopadu připravují zájemce o studium na střední škole.

Ilustrační fotografie
reklama

Dosud prošly přípravnými kurzy necelé čtyři stovky žáků, nové kurzy se rozběhly začátkem března. Podle 85 procent lektorů má většina žáků obavy právě z přijímaček z matematiky.

Dotázaní lektoři ve svých odpovědích dále uvedli, že existuje velký rozdíl mezi žáky 5. tříd jednotlivých škol například při zvládnutí zlomků a desetinných čísel. „Některé děti například ví, že existuje zlomek, ale nikdy neviděly zápis pomocí zlomkové čáry. Desetinná čísla budou na některých školách začínat až nyní, což vnímám jako zásadní problém. Zjistili jsme, že jsou i školy, které toto učivo probírají jen okrajově či až na konci školního roku,“ kriticky konstatovala Jana Syrovátková, lektorka matematiky ve vzdělávací společnosti Tutor, a Lucie Nekolná ze stejné společnosti dodala: „Frekventanti, kteří získali ze vstupního testu pouhé dva body, nejsou výjimkou.“

Pozitivní skutečností je to, že podle většiny lektorů se žáci na přijímací zkoušky připravují zodpovědně. „Hlavně páťáci jsou neuvěřitelně nadšení, mají velký zájem se učit, hlásí se a mají radost, když něco ví. Přišlo mi, že v drtivé většině případů mají velkou snahu dostat se na střední školu, a to nejen proto, že si to přejí jejich rodiče,“ doplnila lektorka Syrovátková. Zájemci mohli vyplnit také online přijímací testy z matematiky a českého jazyka na webových stránkách Tutoru. Z 3370 návštěvníků jich 2260 vyplnilo test z matematiky. V průměru odpovídali do čtyř minut a ze 60 procent byli úspěšní.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy do oborů zakončených maturitou a víceletá gymnázia proběhnou v polovině dubna. Na jejich výsledky si žáci budou muset počkat zhruba tři týdny, což může znamenat až do začátku května.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky