V Německu panuje strach. Lidé se bojí teroristických útoků

Nový alarmující průzkum ukázal, že se velká část Němců obává, že se stanou obětí teroristického útoku. Každý desátý obyvatel Německa pak terorismus vnímá jako „akutní hrozbu“ pro svou bezpečnost. Vyplývá to z materiálů, které byly zveřejněny ve zprávě Roland Rechtsreport 2017.

Ilustrační fotografie
reklama

Celkem 66 procent Němců se obává, že se stanou obětí teroristického útoku. Více se přitom bojí ženy - 74 procent z nich uvedlo, že se necítí dobře v přeplněných místech, a devět procent pak cítí trvale ohroženo a má neustálý strach.

Autoři studie uvádějí: „Velká část populace se už při návštěvě míst s koncentrací velkého množství lidí necítí v bezpečí. Strach, že se stanou obětí teroristického útoku s vysokým počtem obětí, je značný.“

„Celkem 45 procent respondentů se cítí nejistě při návštěvě přelidněných míst, jako jsou stanice hromadné dopravy, festivaly, nebo dokonce centra měst. Tři procenta populace se cítí trvale v nebezpečí při návštěvě veřejného prostranství spolu s mnoha jinými lidmi."

Průzkumu se zúčastnilo 1,458 občanů starších 16 let. Byl proveden v říjnu, tedy ještě před útokem na berlínské vánoční trhy, při kterém Tunisan najel kamionem do davu lidí. Migrant tehdy zavraždil 12 lidí včetně jedné Češky pracující v Německu.

Tento útok nákladním autem sice byl nejhorším atentátem v zemi od 80. let, předcházelo mu ale 21 měsíců ve kterých došlo k sebevražedným útokům, střelbě i útoku sekyrou. Podle úřadů bylo sedm nedávných incidentů spojeno s radikály Islámského státu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky