Prudké deště, vítr a nárůst teplot můžou přinést povodně, varuje meteoroložka

Zima je námi a do Česka se postupně dostává jaro. To se projeví nejen vyššími teplotami v průběhu dne, ale také prudkým táním napadaného sněhu, které může vyústit až v povodně. Podle meteorologů nás také čeká prudký vítr.

Déšť, ilustrační fotografie
reklama

Podle meteorologů aktuálně není v platnosti žádná výstraha na nebezpečné hydrometeorologické jevy, od pondělí ale bude zesilovat vítr, který ve druhé polovině týdne bude i v nižších polohách dosahovat rychlosti 75 km/h, na horách kolem až 90 km/h.

Český hydrometeorologický ústav také upozornil, že na horách se rovněž vyskytnou vydatnější srážky s úhrny až 30 mm za den. Hladiny řek tedy budou stoupat na horních tocích a hrozí povodně.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress záleží při tvorbě povodní na tom, jak rychle bude sníh odtávat. "Pokud teplota půjde nahoru jen pozvolna a sníh bude postupně odtávat od nížin po hory, voda může krásně doplnit stav podzemních vod," uvedla pro EuroZprávy.cz. 

Česko se ale připravuje na opačný případ, tedy na prudký nárůst teplot. "Pokud přijde výrazná obleva s rychlým nárůstem teplot, vydatným deštěm a silným větrem, potom je odtávání sněhu rychlé," vysvětlila Honsová.

Oproti mrazivým teplotám, se kterými se některé části Česka potýkaly minulý týden, přijde v průběhu tohoto týdne prudké oteplení. Mrazy už se navíc neočekávají ani v noci. Nejvyšší denní teploty budou v pondělí dosahovat 5 až 9 °C a dále porostou.

Teplý týden proprší, o víkendu se ochladí

V úterý se objeví pozvolné přeháňky a déšť, nejnižší noční teploty stoupnou na 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 6 až 10 °C.

Ve středu se většině území objeví déšť nebo přeháňky, na horách se mohou ještě objevit srážky sněhové. Nejnižší noční teploty se budou opět pohybovat v rozmezí 6 až 2 °C, nejvyšší denní teploty stoupnou na 7 až 11 °C.

Ve čtvrtek bude déšť a přeháňky pokračovat, teploty ale nadále porostou. Nejnižší noční teploty očekávají meteorologové 7 až 3 °C, nejvyšší denní teploty dokonce 8 až 12 °C.

Mírné ochlazení přijde v pátek, kdy se nejnižší noční teploty budou držet na hranici 6 až 2 °C, nejvyšší denní teploty ale klesnou na 4 až 8 °C. O víkendu se očekávají nejnižší noční teploty +1 až -4 °C, nejvyšší denní teploty poté 1 až 6 °C.

Témata: počasí | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky