Je Trump, nejmocnější muž planety, hrozbou nebo spásou? Ostrá diskuze u Jílkové byla k smíchu

Nový americký prezident Donald Trump budí vášně téměř ve všech zemích světa. Je ale nejmocnější muž planety pro demokracii hrozbou nebo spásou? Může ohrozit Evropu nebo, vyřeší aktuální krize? O tom dnes diskutovali politici a hosté v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo.

Michaela Jílková
reklama

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta Republiky Hynek Kmoníček, exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ekonom Pavel Kohout, amerikanista z Univerzity Karlovy Kryštof Kozák, hudební a malíř František Ringo Čech a profesor New York Univerzity v Praze Tomáš Klvaňa dnes diskutovali o novém americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, a diskuze byla ostrá hned od počátku.

Kmoníček v úvodu pořadu upozornil, že aktuální problém jsou migranti a ve chvíli, kdy je jim zablokován vstup do USA, jako to učinil právě Trump, budou o to větší problém v Evropě. Podle Dienstbiera je Trump „nekompetentní egomaniak“ a obává se, že dekret o zákazu vstupu lidem ze sedmi muslimských zemí je hrozbou pro Ameriku. Upozornil také na to, že Trump jako první prezident v historii zpochybňuje demokratické soudy.

Kozák se obává, že se v tomto případě uplatňuje paušalizace, tedy princip kolektivní viny. Upozornil také, že za osm let vládnutí Baracka Obamy nešlo k žádnému teroristickému útoku, který by spáchal migrant. Ringo Čech se ale do Kozáka pustil a uvedl, že vše, o čem mluví, jsou jen vyhlídky. „Zaujal jste stanovisko a budete ho zastávat, dokud Trump bude živ,“ dodal. „Nikdo si neuvědomuje, že mezi těmi nebezpečnými migranty je spousta dětí a nezletilých,“ reagoval profesor a dodal: „To, jak se chová Trump, nahrává Islámskému státu. Dnes není nic jednoduššího, než využívat nenávistné Trumpovy proslovy.“

Trump neví, co dělá?

Klvaňa varuje, že Trump je nebezpečný demagog a je nepředvídatelný. „My nevíme, co udělá zítra, a neví to ani on sám,“ upozornil. Podotknul také, že jednou ze zemí, na kterou byl uvalen zákaz, je Irák, který bojuje proti Islámskému státu. A ten může být kvůli zákazu pořádně naštván. „V Americe má vysoké baráky a na nich má zlatým písmem napsáno Trump. To se postupně mění v terč,“ dodal.

Divák z publika upozornil, že Trump uplatňuje podobný princip, který prosazoval Adolf Hitler. „Začalo to zákazy, skončilo to u masového vraždění,“ tvrdí. Další divák dodal, že je z Belgie, kde Trumpa nemají, a stejně tam vybuchly bomby. Známý módní návrhář Osmany Laffita ale tvrdí, že je to Trumpova země a on může udělat, co uzná za vhodné. Dienstbier ale nesouhlasí a tvrdí, že pokud by Trump rozhodoval tak jak bylo řečeno, tak by dělal jiná rozhodnutí. „Trumpova administrativa neví, co má dělat. Bezradnost, chaos, sledujeme to každý den,“ dodal.

Kmoníček zmínil další Trumpův problém. „On řekne že něco udělá, oni mu řeknou že to nejde. On opět řekne že něco udělá a opět mu řeknou, že to nejde. Pak to udělá a všichni řeknou, že to bylo nepředvídatelné,“ uvedl. Podle amerikanisty ale Trump opravdu neví, co dělá. Kmoníček následně přiznal, že Trump opravdu asi nemá velké plány a jedná stylem pokus-omyl.

„Jak oni to vědí, že neví, co bude Trump dělat?! On to ví! A co se migrantů týče, nikoho nevykážete, nikdo neodejde. A až se ty tábory provalí, nikdo je nezadrží! A když jim Merkelová dá velký peníze na cestu do vlasti, oni je vemou, přijedou do Libye, nasednou na první člun a vrátí se zpátky!“ rozjel se Ringo Čech. Podle Klvani ale ani jeho poradci neví, co Trump dělá. „Trump přijde večer domů, zapne si televizi a reaguje podle tweetů. A podle nich reagují poradci,“ uvedl a dodal, že Trumpovi lidé neumí nic udržet pod pokličkou a vše pouští ven.

Hrozba nebo fenomén?

Divák z publika připomněl, jak Trump obvinil Hillary Clintonovou a Obamu, že vytvořili Islámský stát. Následně se pustil do Dienstbiera a uvedl, že už před pěti lety lidé upozorňovali, že budou teroristické útoky. „Je to realita, kterou vy podporou establishmentu popíráte!“ naštval se a zdůraznil, že nyní mají Spojené státy prezidenta, který myslí skutečně na občany.

Dienstbier nepopírá, že Trump vyhrál díky nespokojenosti v Americe. „Ale nejsem si jist, že by zatím Trump předvedl cokoliv, co by lidem vrátilo práci, co by oživilo fabriky. Zatím jsem slyšel o zvyšování daní a cel,“ dodal. Klvaňa ale upozornil, že Trump nemá vracet svět někam, kam ho nevrátí. „Je považován za kulturní fenomén a připravit společnost na budoucnost, což nedělá,“ dodal.
 
Divák z publika, Američan, ale upozornil, že voliči ve Spojených státech neví, co dělají. Kohout následně podotknul, že někteří ekonomové předvídali krach a paniku poté, co Trump vyhrál, trh ale naopak roste a věří tomu, že sníží daňovou zátěž.

Divačka z publika poté pochválila Trumpa za to, že rozumí Česku. Podle něj se ale bude věnovat své zemi a nebude se věnovat Evropě a nechá ruského prezidenta Vladimira Putina dělat si co chce. Klvaňa se domnívá, že Trump nerozumí poválečnému spojenectví, Kmoníček ale tvrdí, že hlavním tlakem Donalda Trumpa bude zvyšování přísunu peněz do NATO.

Svět ohrožují hloupí lidé

Kozák se obává, že zásadní ohrožení spočívá v nevzdělané populaci. „To, co Trump dokázal, to, jak umí manipulovat s voliči, kteří nemají kritické myšlení, se děje i v České republice. Představa ruských tanků u nás je mylná. Rusové jsou velmi chytří a dokáží tu nevzdělanou populaci zmanipulovat tak, že si zvolí lidi, kteří půjdou Rusku na ruku,“ vysvětlil.

„Putin má svých starostí dost. Čím víc ho zaženete do kouta, tím víc nebezpečný bude. O nebezpečí ze strany Ruska se teď vůbec nedá mluvit. A je mi odporný soudit člověka, který je čtrnáct dní ve funkci. Lidem jako vy se říká užiteční idioti,“ naštval se opět Ringo Čech. Podle Kmoníčka navíc naše populace není nevzdělaná a ví, co chce. Kohout se domnívá, že Trump se snaží zachránit NATO tím, že chce přimět evropské spojence, aby jej konečně brali vážně.
 
Podle diváka z publika je Trump slabomyslný blb a snaží se nakrást co nejvíce. Jiný divák se nechce obracet k Putinovi nebo Trumpovi. „Kdy budeme mít konečně evropského lídra?“ ptá se. Laffita, který zná Trumpa osobně, upozornil, že Trump je vystudovaný ekonom, a o politice a ekonomii asi něco ví. To, že několikrát zkrachoval, ho neznepokojuje, protože Trump podle něj drží své slovo.

Jiný divák uvedl, že Hillary Clintonová měla po celou dobu Obamovy vlády možnost se připravovat na volby, na její stranu se postavily přední celebrity, a přesto prohrála. Podle profesora a amerikanisty je ale smutné, že vyhrál na základě triviálních sloganů. Další divák se zeptal, jak je dnes možné zpochybňovat agresi Ruska, když je všude kolem řada důkazů, že v zájmu Ruska je brexit, výhra Trumpa, výhra Le Penové a další. Odpovědi se ale nedočkal.

Rusko je chytré, proč ne Češi?

Kohout zmínil, že Rusové jsou velmi chytří, zeptal se proto, proč není chytrá naše vláda. Podle Dienstbiera je ale problém v tom, že když je hloupá naše vláda, je to náš problém, když je hloupá americká vláda, je to problém pro celý svět. „A co jste vy udělal proto, abychom měli svoji armádu?! Abychom nemuseli koukat na Američany nebo na Rusy?!“ Seřval následně divák Dienstbiera. „Největší nebezpečí je neschopný vedení Evropské unie, to nás vede do zkázy. Vystupme z Evropské unie, dokud je čas, pane Dienstbiere!“ přidal se ke křiku Ringo Čech.

Podle Kozáka je Trumpova psychika také rizikem pro světovou bezpečnost. „Doufám, že Rusové a Číňané jsou natolik chytří, že si to uvědomují a nezaženou Trumpa do kouta,“ bojí se amerikanista. „Nejde o to, že by se okamžitě vyvolala třetí světová válka, ale jde o jeho neurčitý vztah a změnu postojů nejen k Rusku, ale i k Číně,“ reagoval Dienstbier. Podle Kmoníčka jde však o velmi chytrou hru. Následně chtěl na Kmoníčka opět zareagovat Dienstbier, Jílková ho ale okřikla, aby ji nechal položit otázku s tím, jestli to co chce říct je tak důležité, což vyvolalo smích mezi diváky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky