Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepromokavé oblečení škodí lidem? EU zakázala užití látek, které nepropouští vodu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Oděvní a obuvnický průmysl čeká menší revoluce. Evropská unie se rozhodla zakázat průmyslové užití perfluorokarbonů, látek, které mají unikátní vlastnost nepropouštět vodu dovnitř. V praxi to znamená, že řada firem vyrábějící nepromokavé oblečení a boty bude muset vymyslet novou alternativu, což vůbec nebude jednoduché. Češi se tak mohou rozloučit například s technologií typu Gore-Tex.

Pořídit si nepromokavou bundu, mikinu či boty už dnes není nic výjimečného. Dřívější výsada vyznavačů outdoorového oblečení se postupně rozšířila mezi širokou veřejnost a většina z nás má doma nějaký ten kousek oblečení, který nepromokne.

Při výrobě nepromokavých membrán se používají perfluorokarbony (PFC), tedy skupina látek, která na uhlík neváže vodík, ale fluor. V praxi funguje tak, že membrána dokáže propustit vlhkost ven, dovnitř ale nikoliv. Díky tomu se z lidského těla může odpařovat pot, zároveň ale zůstane při dešti suché. 

Perfluorokarbony jsou navíc tepelně stabilní a obsaženy prakticky ve všem kolem nás. Najdeme je nejen v bundách, ale i kalhotách, stanech, taškách, kobercích, nádobí a dalších předmětech každodenního užití. Mají ale i své stinné stránky, velmi dlouho se totiž rozkládají. Hromadí se v přírodě, ve vodě, vzduchu a zůstávají zde stovky let.  Nebezpečné jsou i pro člověka. Jde totiž o toxické látky, které se dostávají do lidského těla. A to se Evropské unii nelíbí, proto se je rozhodla v prosinci zakázat. Nařízení, které přejde do zákonů evropských zemí, má letos v dubnu schválit europarlament. Poté budou mít členské státy 36 měsíců na to, aby se novému nařízení přizpůsobily.

Nutno dodat, že řada firem již s touto látkou nepracuje a neustále hledá možné alternativy, jiné ale budou teprve muset přijít na to, jak zachovat kvalitu a nejlépe i cenu s využitím jiných materiálů. Kupříkladu nejrozšířenější technologie co se nepromokavosti týče, Gore-Tex, tuto látku používá dodnes, a její nahrazení bude stát nemalé peníze, které následně zaplatí kupující.

Některé světové značky ale berou nová nařízení jako výzvu. Adidas, Nike nebo Puma se rozhodly odstranit perfluorokarbony z jejich obuvi a oděvů a nedávno si na tom postavily poměrně rozsáhlou kampaň. Otázkou ale zůstává, jak hodně zahýbe s trhem plošný zákaz této látky a dočkáme-li se zdražení nepromokavého oblečení, o jak velké půjde.

Témata:  EU Oblečení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy