Změní Trump názor na deportace? V USA žije řada nelegálních přistěhovalců

Mezi lidmi, kteří v pátek protestovali v době inaugurace Donalda Trumpa, byla celá řada přistěhovalců bez dokladů. Ti poukazují, že v zemi často žijí více než 10 let a že dodržují zákony. I proto doufají, že prezident USA změní svůj názor na deportace. Přímo mezi ně se vydali novináři serveru Foreign Policy.

Ilustrační fotografie
reklama

V pátek i v sobotu vyšly do amerických ulic statisíce lidí, kteří dávali najevo svůj nesouhlas s politikou Donalda Trumpa. V pátek se u komunitního centra v Mount Pleasant ve Washingtonu sešla skupina aktivistů a nelegálních přistěhovalců z Guatemaly a Mexika. Mnozí z nich žijí v USA bez dokladů.

Server Foreign Policy popisuje, jak u kávy a psaní protestních bilboardů mluvili o své úzkosti kvůli stále rostoucím nepřátelským náladám vůči přistěhovalcům v Americe. Zároveň ale hovořili o tom, že jsou připraveni bojovat.

„My se cítíme připraveni bránit se,“ vysvětluje Hannah Kaneová, zástupkyně skupiny Mnoha jazyků, jeden hlas, která se zabývá právní pomocí přistěhovalcům. „Panuje tu hodně úzkosti a hodně deprese, ale dnes to není nic jiného než zuřivost a odolnost."

Neregistrovaní pracovníci, z nichž mnozí překročili mexické hranice před více než 10 lety, říkají, že mají strach z Trumpa, který jim ve své kampani vyhrožoval deportaci. Vracet zločince je v pořádku, tvrdí migranti. Jenže oni mají strach, že budou deportováni i zákon dodržující a daně platící imigranti. A stejně jako mnoho dalších, i oni se bojí, že s novým prezidentem ztratí přístup k zdravotnické péči.

Jeden z přítomných migrantů z Guatemaly uvedl, že do USA přišel i se svou dcerou, když byla ještě malá. Díky výjimce, kterou zavedl Barack Obama pro mladistvé migranty, mohla vystudovat a nyní pracuje v New Yorku. „Ona je znepokojena tím, co Trump říká a dělá, protože to bude obtěžovat lidi, kteří nedělají špatného," řekl serveru. „Žádáme Boha, aby změnil jeho mentalitu,“ dodal.

„Donald Trump mě neznepokojuje tolik jako lidé, kteří ho následují. To jsou skuteční extremisté, kteří by mohli přijmout přísná opatření,“ domnívá se Juan Bruno Avilo Jimenez, který přišel do Spojených států z Mexika v roce 2003. Nyní pracuje v baru ve Washingtonu.

„Věc, která mě překvapila, je revoluce, kterou Donald Trump vyvolal," řekl. „Probudil lidi. Nyní se budeme reorganizovat jako společenství, mnohé skupiny budou bojovat, aby chránily práva."

Zatímco mnozí vidí problém nelegální migrace jako hispánský problém,. Jimenez tvrdí, že přistěhovalce bez dokladů je možné nalezené v téměř každé komunitě. „Mnoho lidí se probouzí a přichází na setkání," řekl Jimenez. „Je dobré znát svá práva a vědět, co můžeme dělat,“ dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky