Kriminalita a počet útoků v Paříži roste. Turisté mají strach

Francouzská metropole, jedna z nejoblíbenějších turistických destinací, přichází o návštěvníky, alespoň o ty asijské. Tvrdí to předseda Čínské asociace cestovních kanceláří ve Francii Jean-Francois Zhou pro list Le Parisien.

Paříž, Francie
reklama

Zhou poukazuje, že se asijští zákazníci stále častěji poohlíží po jiném, bezpečnějším místě. Turisty podle něj odrazuje „zvýšená násilná kriminalita, krádeže a útoky“, kvůli kterým se Paříž „změnila v jedno z nejhorších míst pro zahraniční turisty".

Počet čínských zákazníků klesá, lidé se raději vydávají třeba do Ruska, které považují za bezpečnější, vysvětluje odborník na cestovní ruch. „V roce 2016 přijelo 1,6 milionu čínských turistů, o rok dříve to bylo 2,2 milionu. Celkový počet japonských turistů klesl o 39 procent, Korejců o 27 procent. Naši turisté se rozhodují spíše pro Rusko, které je sice méně atraktivní, ale aspoň je to bezpečná země. Pro Putina je to ekonomické překvapení,“ řekl listu Le Parisien.

Poukázal také na to, že v Paříži roste násilí a agrese. „Pro řadu čínských turistů se sen o návštěvě Francie a Paříž proměnil v noční můru. Čínští turisté jsou okrádáni v paláci Versailles, na úpatí Eiffelovy věže, před jejich hotelem, když opustí průvodce ... V hlavní sezóně není den, kdy by nějaký turista nebyl napaden,“ vysvětluje.

Násilné incidenty ve Francii „vyvolaly paniku" na čínských sociálních sítích, řekl pan Zhou a připomněl případ 80letého muže, který byl těžce zraněn, když se snažil vzdorovat zloději, nebo ženy, kterou zločinci povalili na zem, zatímco jí kradli tašku obsahující všechny její dokumenty.

Sám Zhou ve Francii žije 25 let a i on podle svých slov pozoruje, že se bezpečnostní situace v zemi v posledních deseti letech zhoršila. To podle něj způsobilo, že se Paříž dostala na první místo v Evropě v otázce vzestupu kriminality.

Jak poukázal, žádná kampaň, která by turisty od Francie odrazovala, neexistuje, cestovní kanceláře však zaznamenávají celé skupiny turistů z Asie, které teď dávají přednost zemím jako je Itálie, Španělsko nebo Rusko.

Témata: Paříž | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky