Chovanec se neshodne se Zemanem. Bude nový útvar proti dezinformacím znamenat konec pro Chovance?

V úterý se na Pražském hradě sešli prezident Miloš Zeman a ministr vnitra Milan Chovanec. Po jednání se novináři dozvěděli, že se neshodli na postoji k novému útvaru, který se od začátku roku věnuje boji proti dezinformacím. Jak poukazuje americký novinář a komentátor Erik Best, který žije v České republice, zřejmě to znamená jediné – konec Milana Chovance.

Miloš Zeman
reklama

Zeman je přesvědčen, že pracovníci nového odboru nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace. Některé navíc považuje za ideově zaujaté. Chovanec trvá na tom, že nejde o cenzuru. Oba politici si svůj názor ponechali i po více než dvouhodinovém jednání.

„Schůzka ministra vnitra Milana Chovance s Milošem Zemanem na Hradě zvyšuje pravděpodobnost, že Chovance v březnu na postu statutárního místopředsedy ČSSD vystřídá ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek,“ hodnotí setkání ve svém zpravodaji Final Word Best.

Ministr vnitra podle něj ztrácí půdu pod nohama. „Chovanec se vzdaluje Zemanovi díky svému Centru proti terorismu a hybridním hrozbám a ostré kritice sbližování Zemana a Andreje Babiše, a Zeman to dává jasně najevo. Zaorálek se pohybuje opačným směrem a díky neochvějné obraně politiky jedné Číny a zjevné změně názoru na Donalda Trumpa (a možná i na Rusko) se dostává do pozice spolehlivého mostu mezi ČSSD a Hradem,“ popisuje obraz ve vztazích novinář.

A Zeman prý není jediný, kdo chce Chovance odstavit. „Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka má také tajné přání zbavit se rostoucí zátěže, kterou Chovanec představuje, alespoň to tedy naznačil začátkem prosince v Týdnu novinář Petr Kolář. Chovanec to prospěchářsky chtěl hrát na všechny strany, šlápl ale na kuří oko příliš mnoha lidem a už to má skoro spočítané,“ dodává Best.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky