Nečekané přání Ruska: Chce vybudovat normální vztahy s NATO

Ruské ministerstvo zahraničí vyslovilo ústy svého zástupce neočekávané přání. Podle ředitele odboru pro evropskou spolupráci by měly být restartovány vztahy mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí. Píše to server The Moscow Times.

Rusko, Moskva
reklama

Zástupce ministerstva popřel, že by viděl NATO jako anachronismus, a zároveň projevil touhu po obnovení vztahů s tímto vojenským blokem. „Musíme vybudovat normální vztahy s NATO a obnovit to, co jsme měli předtím," tvrdí Andrej Kelin, ředitel odboru pro evropskou spolupráci, který je součástí ministerstva zahraničí.

Mnohé země jsou členy NATO, protože je to ekonomicky a politicky výnosné, což jim umožňuje ušetřit peníze, které by jinak musely vynaložit na údržbu úplné armády, řekl Kelin. Tato logika je důležitá zejména pro menší země, dodal.

Výsledkem pak podle je ně, že „je nemožné přesvědčit členské státy, že by měly opustit NATO," dodal Kelin s tím, že jejich členství je založeno na „čistě racionálních důvodech“.

Jeho slova podle serveru ukazují překvapivý ústupek z jinak konfliktního oficiálního postoje Ruska k této západní vojenské alianci. Moskva pravidelně obviňuje NATO z údajně agresivních akcí vůči Rusku.

V listopadu dokonce ministr obrany Sergej Šojgu obvinil NATO z podkopávání regionální strategické stability nasazením vojsk do východní Evropy. „Na západní hranici Ruska a Běloruska USA a další členské země NATO aktivně budují svůj ofenzivní potenciál, otevírají nové základny a rozvíjí jejich infrastruktury," uvedl Šojgu.

NATO pozastavilo prakticky veškerou spolupráci s Ruskem po anexi Krymu v roce 2014. Komunikační linky mezi Ruskem a NATO se pak znovu otevřely v dubnu 2016 na oficiálním zasedání NATO-Rusko. Ruští úředníci mluvili o výsledcích jednání negativně. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov si stěžoval na „naprostý nedostatek důvěry" mezi oběma stranami.

Témata: Rusko | USA | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky