Jak se slaví Vánoce ve světe? Říká se jiný kraj, jiný mrav

Říká se jiný kraj, jiný mrav. A jinak tomu není ani o Vánocích. Existují různé nuance nejen v Česku, ale i různě po světě, kde můžeme nalézt opravdu velké rozdíly.

Ilustrační fotografie
reklama

Vánoce jsou křesťanský svátek, který se slaví od roku 354. Postupem času se ale svátky klidu a míru rozšířily i do nekřesťasnkých rodin a dnes se slaví téměř po celém světě.

Jak to probíhá v České republice, to je nám známo. Zdobíme vánoční stromeček, balíme dárky, smažíme kapra a pečeme cukroví. U ozdobeného stromku se schází celá rodina 24.12. večer, kde společně rozbalují dárky, sledují pohádky a usrkávají domácí vaječný likér. Dva následující dny jsou první a druhý svátek vánoční, kdy se navštěvují příbuzní a přátele. Všude panuje milá a veselá nálada, radost a štěstí.

Jak je tomu v Brazílii?

Bývalá portugalská kolonie je místo, kde se střetává mnoho etnik. A tomu odpovídá i celý podtext svátků.

Dárky zde nosí Papai Noel (Otec Vánoc), který žije v Grónsku. Na Vánoce se objevuje v Brazílii, kde se přizpůsobuje místním podmínkám - odhazuje kabát a odívá lehkou košili a kalhoty.

Brazilci si velmi potrpí na vánoční večeři stejně jako my, češi. Večeře zrození, Cei de Natal, se skládá z krůty, šunky, neloupané rýže, ovoce a zeleniny.

Mezi tradiční vánoční dekorace patří čerstvě řezané květiny. Portugalci slaví Vánoce až do příchodu Tří králů, tedy 6. ledna, kdy celé veselí zakončují bujarým ohňostrojem.

Francie a Vánoce

Francouzi drží taktéž období adventu, tedy 4 neděle před Štědrým dnem. Stejně jako my otevírají adventní kalendář a zapalují svíčky na adventním věnci.

Při vánoční večeři zdobí stůl pečená krůta, čokoládový dezert ve tvaru polínka se zmrzlinou a kvalitní víno. Dárky zde nosí Otec Vánoc, vypadající vlastně totožně jako Santa Claus.

Francouzi si potrpí na bohatou vánoční výzdobu, jako jsou světélka, stromek - jedle a svíčky.

A co takhle Norsko?

Vánoce jsou v Norsku nejoblíbenější období v roce. Norové jsou vánoční lidé. Milují tradice, které si uchovali dlouhá staletí. Dárky nosí norský Ježíšek, Julenissen.

Tradičním pokrmem je vepřové či skopové žebírko, takže po rybě ani stopy. Gurmánskou zajímavostí je rýžová kaše podávaná s ovocným přelivem a šlehačkou, která nesmí chybět u žádného štědrovečerního stolu.

Štědrý den u klokanů

Bílé Vánoce v Austrálii rozhodně nečekejte. Naopak, slaví se v plavkách. Austrálie a Nový Zéland jsou země, které slaví Vánoce jako první. My Češi si na ně musíme dalších 11 hodin počkat.

Až 70% obyvatel jsou věřící, bohoslužby jsou tedy samozřejmostí. I zde nosí dárky Otec Vánoc, kterého ale v poslední době "válcuje" americký Santa Claus.

Tradiční večeře se odehrává v zahradě, na terase nebo na pláži. Typickým pokrmem jsou mořské plody, krocan, kachna, kuře, saláty a švetkový pudink.

Thajsko si Vánoce přisvojuje

I přes fakt, že v Thajsku žijí především buddhisté, nic nebrání tomu, aby si Vánoce tak trošku přisvojili. Je to totiž důvod ke skvělé oslavě. A tak si "adoptovali" Santu, který se pomaličku vkrádá komínem s pytlem plným dárků i do té nejmenší thajské chatičky.

Místo srmčků se zdobí palmy a rodiny si zde rozdávají drobné dárečky. Ty velké přichází na řadu až na Nový rok.

Slaví i Afrika

Ani v Africe nechybí Vánoce jako takové. Zdobí se umělé vánoční stromky, kupují dárky, vaří se honosná večeře, obdarovává Santa Calus. Rodiny, které si to mohou dovolit podávají na své tabuli skopové, kozí a hovězí maso. Nechybí ani štola, piškotová roláda nebo pudink.

Témata: vánoce | svět

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky