IS se přihlásil k útoku v Berlíně. Lidé zuří: Může za to Merkelová

IS se prohlásil zodpovědným za teroristický útok v Berlíně, při kterém náklaďák vjel do návštěvníků vánočních trhů. Podle Washington Times to tvrdí irácká Popular Mobilization Force, iráckým státem podporovaná vojenská organizace vzniklá za účelem boje s IS. Útok přišel týden poté, co IS hrozila masakry na vánočních trzích a událostech.

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
reklama

Berlínská policie zadržela řidiče, který spáchal čin podobný incidentu v Nice. Podle svědků se jedná o muže východoevropského zjevu. Jeho společník byl nalezen mrtvý. Berlínská policie varovala lidi, aby zůstali doma a nešířili poplašné zprávy na Twitteru. Starosta Berlína Michael Muller řekl, že situace je pod kontrolou a že jeho myšlenky jsou s rodinami mrtvých a zraněných.

Americké ministerstvo zahraničí odhalilo, že mělo "věrohodné informace", že IS a ostatní islamistické teroristické skupiny plánovali masakry v celé Evropě v období těsně před Vánocemi. Útok přichází jen několik dní poté, co organizátoři slavnostní trhu v Birminghamu instalovaly betonové bariéry kvůli obavám z teroristického útoku, upozorňuje deník The Sun.

Reakce na útok

Na blogu Einlebenman uveřejnil jeho autor Dopis lidstvu (Ein Brief an die Menschlichkeit), ve kterém reaguje na události v Berlíně. Autor popisuje, jak byl vytržen z předvánoční pohody šokující zprávou o útoku. „Už zase to stalo," píše. Už zase nějaký hrozný člověk z nějakého špatného důvodu zabil nevinné lidi, už zase  budou řešit odborníci na terorismus, proč se tak stalo, už zase populisté budou lapat do svých sítí, lamentuje autor.

Není důležitost, jaké byl národnosti a vyznání, stojí na stránkách blogu, ale že byl hroznou postavou a jeho zprávou, kterou přináší pět dní před oslavami lásky, je nenávist. Autor píše, že: „se nesmíme nechat zbavit lidskosti (...) zapomenout na nenávist a soustředit se na naše milované." Je Suis Berlin, uzavírá svůj emotivní příspěvek autor blogu.

Na Twitteru se množí zprávy od těch, co vyjadřují soustrast, sounáležitost, šok, hněv, ale i poltiickou kritiku establismentu. 

„Útočit na nevinné lidi není dobré ani zbožné. Je to zbabělé a zlé!!" napsal Ravinder Singh, Sikh roku 2014.

Alfred Albion komentuje zprávu, že za útokem je IS: „Je to Merkelová, která by skutečně měla si vzít na sebe odpovědnost za útoky v Berlíně."

Připisování odpovědnosti Merkelové se objevuje i mezi českými uživateli. Uživatel s přezdívkou Nautilus považuje Merkelovou za "sérionýho vraha vlastních občanů", kterého mohou zastavit jen "chlapci němečtí".

Marcel Dirsus z Kiel University se proti takovým obviněním vymezuje a doporučuje počkat na alespoň malé kousky informací "než začnete obviňovat Merkelovou, uprchlíky, muslimy nebo kohokoliv je ten, koho nenávidíte dnes."

 Na počest sounáležitosti s Berlínem se Eiffelova věž zahalila do barev něměcké vlajky.<

CNN připomíná, že se jedná o dosti náročný rok pro Německo, co se týče teroristických útoků. V prosinci 31.12.2015 byly kvůli hrozbě teroristického útoku uzavřena dvě nádraží v Mnichově. V květnu německý muž pobodal na bavorském nádraží čtyři lidi, jeden z nich zemřel. V červenci útočník napadl cestující ve vlaku, tentýž měsíc odmítnutý pachatel odpálil bombu a zranil 15 lidí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky