Vědci přišli se zdrcující teorií: Osud naší planety odhalen

Řada vědců z celého světa se zabývá otázkou kdy a jak zanikne naše planeta. Se svou teorií přišli také výzkumníci z Belgie. Podle nich bude Země spálena na uhel ve chvíli, kdy Slunce naroste asi stonásobně oproti současné velikosti.

Země, ilustrační fotografie
reklama

Odborníci k tomuto závěru dospěli studiem vzdálené hvězdy známé jako L2 Puppis, která se nachází asi 208 světelných let od Země, a kolem které také obíhají planety.

Výzkumníci zjistili před pěti miliardami let byla tato hvězda velmi podobná našemu Slunci, ale od té doby se vyvinula a změnila se v červeného obra – došla tedy téměř do závěrečné etapy jejího vývoje před tím, než zanikne.

Tým z Belgie uvádí, že stejný osud čeká i naše Slunce, které nakonec v závěrečné fázi spálí vše ve svém okolí – včetně Země, píše server Express.

Profesor Leen Decin z lovaňského Institutu astronomie vysvětluje: „Za pět miliard let ode dneška se Slunce vyvine do podoby červeného obra, bude více než stokrát větší oproti aktuální velikosti. Pak jej také bude čekat intenzivní ztráta hmoty kvůli velmi silnému hvězdnému větru. Konečným produktem jeho vývoje, za sedm miliard let od nynějška, bude malý bílý trpaslík."
 
Až k tomu dojde, bude podle něj mít Slunce velikost Země, ale bude mnohem těžší - jedna čajová lžička materiálu bílého trpaslíka váží asi pět tun.

Jeho koleda Ward Homan dodal: „Zjistili jsme, že L2 Puppis je asi 10 miliard let stará. Před pěti miliardami let byla tato hvězda téměř dokonalé dvojče našeho dnešního Slunce, měly i stejnou hmotnost. Jedna třetina této hmoty se však v průběhu vývoje hvězdy ztratila. To samé se stane s naším Sluncem ve velmi vzdálené budoucnosti."

Výzkumní pracovníci si ovšem nejsou jisti, zda Země jako planeta díky svému kamennému jádru přežije. „Osud Země je stále nejistý. Už víme, že naše Slunce bude větší a jasnější, takže pravděpodobně zničí všechny formy života na naší planetě. Ale přežije zemské kamenné jádro fázi červeného obra a bude pokračovat v obíhání kolem bílého trpaslíka?" klade otázku Decin.

Belgický tým proto bude i nadále sledovat hvězdy ve snaze lépe pochopit budoucí osud Země.

Témata: Země

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky