Rodina musí jít s dobou. Děti by mohly mít až čtyři rodiče?

Je všeobecně známo, že každé dítě má rodiče dva, matku a otce. Nově by tomu ale mohlo být a jinak a děti by mohly mít rodiče hned čtyři. Podle nizozemské vládní komise totiž musí i rodina jít s dobou.

Rodina, ilustrační fotografie
reklama

Nizozemská vládní komise pod vedením bývalého starosty města Utrecht Aleida Wolfsena doporučila, aby se pozměnilo rodinné právo tak, aby odráželo skutečnost, že dítě může mít více než jen dve rodiče. Uvedl to portál DutchNews.nl.

Vládou vytvořená komise při svých doporučeních vychází ze skutečnosti, že stále větší počet dětí vyrůstá v netradičních rodinách s několika rodiči. Zpráva, kterou komise předložila, uvádí, že složení rodin se mění a je proto potřeba jít s dobou.

Současná společnost zná rodiny s jedním rodičem či oběma, ale duhové rodiny, kde děti vyrůstají u rodičů stejného pohlaví. Výjimkou nejsou ani smíšené rodiny vytvořené po rozvodu biologických rodičů, kdy má každé dítě de facto rodiče čtyři.

Vládní komise proto žádá právní záruky pro zajištění ochrany práv dětí ve všech druzích rodin. Uvádí, že genetické a zákonné rodičovství už nejsou totéž, což může dětem způsobit vážné praktické a emocionální problémy.

Zpráva obsahuje celkem 68 doporučení, které zpřesňují, jak je možné lépe ochránit děti z právního hlediska. Jedním z nich je i to, že děti by měly mít právo až na čtyřy zákonné rodiče, kteří společně tvoří nejvýše dvě samostatné domácnosti.

Děti také mají mít právo vědět o svém původu a měli by mít usnadněnou cestu k vypátrání svých biologických rodičů.

Zpráva vládní komise také upozorňuje, že jiné země nemusí brát v úvahu situaci nového typu rodin. Proto doporučuje nizozemské vládě, aby agendu zaměřenou na nový typ rodin prosazovala i na mezinárodní scéně, minimálně v rámci unijních zemí. Je proto možné, že k něčemu podobnému dojde v budoucnu i v České republice.

Témata: děti | rodina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky