Odboráři: Muslimové nevěří na Vánoce. Proč mají dostávat vánoční bonusy?

Velmi ostrou debatu vyvolal jeden z rakouských odborových svazů. Ten tvrdí, že by muslimové neměli mít nárok na nedávno dohodnutý vánoční bonus pro důchodce - protože nevěří na Vánoce. Informuje o tom rakouská verze serveru The Local.

Ilustrační fotografie
reklama

Odborová organizace „Svobodných pracovníků Horního Rakouska" napojená na krajně pravicovou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ) způsobila rozruch, když zahájila on-line hlasování o tom, zda by muslimové měli mít právo na vánoční příspěvek.

Odborový svaz se svých členů zeptal, jestli by vánoční platby měli dostat i muslimové, kteří ve Vánoce nevěří, nebo zda by jednorázová platba - nedávno schválená rakouským parlamentem - měla být pro každého, kdo v zemi pracuje bez ohledu na náboženské vyznání.

Odboráři tvrdí, že „v případě, že jsou proti každé křesťanskému zvyku, pak by měli muslimové být rovněž proti vánočnímu bonusu". Většina hlasujících v on-line anketě se vyslovila pro zrušení vánočního bonusu pro muslimy, návrh ale zároveň získal celou řadu kritiků.

Jeden z nich například napsal: „Takže nyní budeme také dávat příspěvek na dovolenou jen těm, kteří cestují na dovolenou? Jak se mohou tito lidé nazývat zástupci zaměstnanců?" Ozvali se však i ti, kteří by muslimům peníze nedali. „Ano, na křesťanské svátky mají také dny volna, ale o jejich svátcích mají den volna jen oni, zatímco my musíme pracovat," předložil protiargument další hlasující.

Minulou neděli bylo on-line hlasování náhle z webových stránek bez komentáře odstraněno.

V Rakousku je vánoční bonus upraven v kolektivních smlouvách mezi zaměstnavateli a zaměstnanci s cílem stimulovat konzumerismus v předvánočním období.

Politici minulý týden souhlasili s vyplacením dodatečné jednorázové platby ve výši 100 eur k již slíbenému nárůstu důchodů o 0,8 procenta. Na tento doplatek půjde z rozpočtu Rakouska 179 milionů eur. Nárok na těchto 100 eur má přibližně 1,8 milionu důchodců.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky