Na veřejnost unikla tajná zpráva o útocích v Kolíně

O silvestrovské noci bylo v německém Kolíně nad Rýnem a několika dalších městech zaznamenáno téměř 900 případů sexuálního zneužívání. Zpráva o hromadných sexuálních útocích doporučuje lepší prověřování přistěhovalců a užší přeshraniční spolupráci. V pondělí to uvedl německý deník Die Zeit.

Ilustrační fotografie
reklama

Komise složená z odborníků ze sedmi státních kriminálních policejních agentur, která spolupracovala také s federální policií, bude své analýzy útoků z Kolína prezentovat v úterý na zasedání německého ministerstva vnitra v Saarbrückenu. Píše to list Kölner Express, který získal kopii této šedesátistránkové tajné zprávy.

Podle spolkového kriminálního úřadu bylo na Silvestra odhaleno 881 případů sexuálního zneužívání na veřejných prostranstvích v Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu, Hamburku, Frankfurtu a Stuttgartu. Většina obětí byly ženy ve věku 18 až 24 let. Velká část pachatelů podle zprávy pochází z Alžírska, Maroka a Iráku.

Incidenty vyvolaly vážné pochybnosti nad uprchlickou politikou otevřených dveří německé kancléřky Angely Merkelové. Zažehly také debatu o tom, jak zacházet s migranty, kteří spáchali trestný čin. Úředníci zabývající se prosazováním práva se stali terčem ostré kritiky za to, že nedokázali předejít vlně útoků, i za způsob, jakým komunikovali s veřejností. Místní policejní náčelník v Kolíně nad Rýnem byl nucen v souvislosti s děním odstoupit.

Zpráva, na která unikla do médií, podle serveru Politico přináší několik doporučení, díky kterým lze předcházet podobným útokům na veřejných místech, jako je například posílení policejních zdrojů pro zvládání davu a jeho řízení a zvyšování policejní přítomnosti prostřednictvím „mobilních oddělení", které by mělo odradit potenciální pachatele a povzbudit oběti, aby hlásily incidenty.

Materiál také upozorňuje na potřebu lepšího screeningu migrantů přicházejících do Německa. Zpráva doporučuje investovat do lepší integrace a jazykových kurzů pro migranty - nedostatek sociálního uznání a překážky v osobním kontaktu s místními obyvateli, by mohly podle odborníků vést k frustraci.

Důležitá je podle dokumentu také výměna dat s dalšími zeměmi. V tomto směru by prý bylo vhodné použití „mobilní kanceláře" Europolu, která by umožnila pro posílení spolupráce. „V realitě a lidské zkušenosti není místo pro právní vakuum," uvádí se ve zprávě.

Témata: Německo | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky