Rusko výhru Donalda Trumpa uvítalo s nadšením. Nyní má strach

Rusko výhru amerického kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa uvítalo s nadšením. Nyní má strach z toho, že Trump není pro federaci tím pravým partnerem. Uvedlo to tamní ministerstvo zahraničí na základě některých Trumpových výroků.

Donald Trump
reklama

Alexander Dugin je známý ruský ideolog, který výhru Donalda Trumpa uvítal s nadšením. Pro americký deník Wall Street Journal uvedl, že "Trump je americký Putin", a že takový člověk si bude se skutečným Putinem rozumět a nechá na pokoji Evropu i Blízký východ.

Podobných názorů na Trumpovo vítězství se objevila celá řada a ukázalo se, že s Ruskem udržoval kontakt i Trumpův tým, byť nebylo prokázáno, že by země jakkoliv zasahovala do volebního klání, v němž realitní magnát porazil kandidátku Hillary Clintonovou.

Nyní ale začalo Rusko překvapivě otáčet a tvrdí, že vztahy nemusí být tak vřelé, jak se na první pohled zdálo. Ředitel odboru ministerstva zahraničí pro otázky nových výzev a hrozeb Ilja Rogačov v rozhovoru pro RIA Novosti přiznal, že co se týče důvěry v boji s terorismem, nemusí být v tomto ohledu Trump vhodným partnerem.

Změní Trump přístup USA?

Rogačov podotkl, že antiteror "byl a dodnes je jednou z prioritních oblastí naší součinnosti s Američany. To ale neznamená, že se stranám dařilo a daří řešit všechny existující problémy, ale pokračování dialogu o této problematice mezi předními světovými antiteroristickými mocnostmi, jakými jsou Rusko a USA, je naprosto nezbytné."

Přiznává ale, že dlouhé období ochlazení vztahů mezi Ruskem a USA se muselo nutně projevit na tomto konkrétním směru a ze dne na den se vztahy vylepšit nedají. Moskva navíc podle něj "není přesvědčena o tom, že v tomto smyslu je Donald Trump vhodným americkým prezidentem."

Nepopírá ale, že jeho zvolením se objevilo opatrné očekávání zkorigování protiruského kursu současné administrativy, jejíž "zásluhou se dvoustranné vztahy dostaly prakticky až na dno. Všechno ale není tak docela jednoduché," dodal ředitel odboru ruského resortu zahraničí.

Podle něj lze usuzovat o přístupu Trumpa ke společné práci s Ruskem v boji s terorismem a extremismem, mimo jiné i ke konfliktu v Sýrii, zatím pouze na základě jeho prohlášení. A ačkoliv některá z nich Rusko vítá, obává se, jaká bude realita.

Rusko ve změny doufá

Ministerstvo zahraničí přesto doufá, že nastanou změny k lepšímu. Očekává například, že Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa skoncují s praxí zadržování ruských občanů ve třetích zemích a s jejich transporty před americké soudy.

Zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov prohlásil, že „americký hon na Rusy po celém světě" je protiprávní. Mezi tyto případy podle Ruska patří i kauza hackera zadrženého v říjnu v Praze, o jehož vydání chce žádat americká justice.

Není prý ale zdaleka jediný. Zmocněnec poukázal na osud ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který byl zadržen v Thajsku a odpykává si v USA trest 25 let vězení, a pilota Konstantina Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. Jejich zadržení v cizině a eskortování do USA označuje Moskva za únos.

Rusko doufá, že se teď všechno změní. „Počítáme s tím, že Trumpova vláda dospěje ke správným závěrům a s touto protiprávní praxí skoncuje," řekl Dolgov. Rusko se podle něj nikdy nesmíří s porušováním lidských práv svých občanů. Věznění dvou jmenovaných Rusů je prý zpolitizované a je založeno na falešných důkazech.

Témata: Trump, Donald | Rusko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky