USA utrácí miliardy za zbraně, povstalcům stačí stovky dolarů

Americká armáda má moderní technologie i nejdokonalejší zařízení. Obecně existuje domněnka, že se jí v současné době nic nevyrovná. Jak ale poukazují pro server National Interest vojenští odborníci, doktor Tobias Burger a Scott Romaniuk, otázkou je, zda mají USA na své vojenské tažení opravdu peníze. Mluví doslova o tom, že Američané střílí na mravence „sloními zbraněmi“.

Ilustrační fotografie
reklama

Otázkou podle odborníků je, jestli je Washington schopen vést skutečnou válku s použitím těch nejdokonalejších zbraní, když se jejich cena a náklady na jejich používání šplhají do astronomických výšek. Poukazují například na obrannou akci lodi USS Mason v Rudém moři v říjnu 2016. Na plavidlo zaútočili jemenští povstalci dvěma raketami. Loď sice nezasáhli, i přesto přikročili Američané k odvetě a palbu opětovali. Několik krátkých vteřin stálo námořnictvo Spojených států 8 milionů dolarů.

Experti poukazují, že se dnes více než kdy jindy ukazují velké rozdíly v tom, jaké mají jednotlivé strany velké rozdíly nejen ve vybavení, ale především v nákladech na provoz. Připomínají, že zatímco americké hi-tech zbraně jsou vysoce přesné a zamezují vedlejším ztrátám, jejich provozování stojí doslova majlant. Teroristé na druhé straně mají náklady mnohem menší, protože používají starší, ale účinné zbraně - bez ohledu na vedlejší ztráty na lidských životech.

Je prý nutné, aby armády zvážily rozpor mezi útokem technologicky zastaralými zbraněmi a nasazením technologicky vyspělých obranných mechanismů. Operace amerického letectva proti Islámskému státu stojí americké daňové poplatníky 600 tisíc dolarů za hodinu. V současnou chvíli činí celkové výdaje USA za kampaň v Afghánistánu 750 miliard dolarů a v Iráku už 819 miliard. Podle autorů komentáře není pochyb o tom, že tyto prostředky by bylo možná lepší utratit za rozvoj samotných USA.

USA utrácí miliardy, povstalcům stačí stovky dolarů

Ti, kteří bojují proti USA, podle Burgera a Romaniuka dokáží útočit ve stejné míře jako Američané, ale s mnohem menšími náklady. Ukazují to na příkladu rakety Tomahawk s plochou dráhou letu, která stojí asi 1,5 milionu dolarů. Jedna raketa země-vzduch typu Hellfire stojí 115 tisíc dolarů, raketa s názvem Javelin pak přijde na 150 tisíc dolarů. „Levné" zbraně naváděné laserem mohou mít cenu až 250 tisíc dolarů. Na druhé straně jsou pak zbraně teroristů – sebevražedný a velmi účinný pás stojí asi 150 dolarů, Kulomety typu Ak-47 nebo granátomety koupí ua řádově několik desítek až stovek dolarů.

„Vojenští vůdcové mají úžasnou schopnost rozvíjet strategii, ale pokud se jim nepodaří vzít v úvahu ekonomické náklady, jejich strategie by se mohla stát ve své podstatě neživotaschopnou a neudržitelnou. Do jaké míry je společnost ochotna smířit s válkami, které jsou především robotické a především ekonomické?" ptají se autoři.

Na jednu stranu technologie přináší menší ztráty na životech, zároveň s tím ale dramaticky rostou právě výdaje. „Musíme mít na paměti, že podpora naší schopnosti zaútočit na něco a někoho kdykoliv a kdekoliv bez lidských ztrát má své vlastní náklady. Nebude otázka, kolik budeme muset zaplatit, ale spíše jak dlouho si to budeme moci dovolit," varují s tím, že tato debata o národní bezpečností a vojenské účelnosti by neměla být zohledňována jen v současném rámci, ale že musí být zohledněna také „ekonomická realita".

Témata: USA | U.S. Army | usd

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky