České zdravotnictví má problém. Bude nás mít kdo ošetřit?

České zdravotnictví má problém Staří lékaři odchází do důchodu, mladí na jejich místa ale nenastupují. Politici navíc nemají odvahu říct lidem, že lékařská péče není zadarmo, tvrdí lékařka Alena Dernerová.

Ilustrační fotografie
reklama

"Nový ministr má omezený mandát. Nevíme, co zvládne. Nevidím ale velký smysl v tom, měnit ministra pár měsíců před volbami," řekla Českému rozhlasu Alena Dernerová, lékařka a politička. 

Podle ní zdravotnictví dlouhá léta trpí nedostatkem financí, možných receptů se ale nabízí hned několik. Dernerová je například zastánkyní takzvaného vícezdrojového financování.

"Jednak by to byly peníze, které jdou z úhradové vyhlášky, placené pojišťovnou. Určitě by se taky měl podílet stát a kraje. Situace je taková, že pokud nedodá nějaké peníze kraj nebo město, tak mají nemocnice obvykle velký problém. Uvažovali jsme i o tom, že ti, kteří by na to měli, by se mohli připojistit. Bavili jsme se i o tom, že by část z daně z tabáku šla do zdravotnictví," uvedla.

"Je to citlivé téma, je to politikum. Proto se to téma často otevírá před volbami. Příkladem jsou například zdravotnické poplatky, na které si nakonec všichni zvykli. Politici se zkrátka bojí říct občanům, že zdravotní péče není zadarmo," dodala.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky