Hádky u Jílkové: Čínská rozvědka v Česku? Humbuk kolem dalajlámy. Řeč přišla i na Havla

Poškodilo setkání ministra kultury Daniela Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou česko-čínské vztahy? To je otázka, která už několik týdnů rezonuje mezi českými politiky. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik už několikrát vyzval, aby byl Herman odvolán. V pořadu Máte slovo dnes tato slova zopakoval – ministrovi přímo do očí.

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
reklama

Hned na začátku se ke slovu dostal živnostník z Prahy Jakub Pitron. „Odmítám být vazalem Číny. Dívám se, jak se Čína chová doma i ve světě, jak utlačuje křesťany, Falung gong i obchod. Pro nás je to nepředstavitelné. Tohle u nás nechci," zostra odstartoval debatu. Kováčik připomněl, že české ekonomika je exportní a že 80 procent ekonomiky tvoří vývoz. „Kdo nepotřebuje Čínu? Tito kritici drželi ústa, když americký velvyslanec kritizoval Zemana. Kde jste byli? To jste mlčeli," zaútočil komunista. „Google Čínu nepotřebuje, nemohl by tam provozovat služby tak, jako u nás," odpověděl mu Pitron. Kováčik ale pronesl, že zřejmě Google v něčem odporuje čínským zákonům. Česko podle něj má jako vývozní ekonomika problémy už kvůli ruským sankcím.

Moderátorka Michaela Jílková citovala čísla Českého statistického úřadu, podle kterých tvoří český vývoz do Číny jen 1,1 procenta. Podle komunisty je však snaha pasivní bilanci zvrátit. „Čína je úctyhodný partner," tvrdil. Herman sice připouští, že je třeba rozvíjet ekonomické vztahy s kýmkoliv, neměla by se do nich prý ale míchat politika. „Ale to právě jste udělal vy," usadil ho Kováčik. Bývalý velvyslanec na Ukrajině a v Rusku a bezpečnostní expert Jaroslav Bašta se domnívá, že se Herman zachoval neloajálně k vládě. „Zahraniční politika ministerstva kultury nás dostane do Guinessovy knihy rekordů," varoval. Herman však zdůraznil, že vláda se zavázala k akcentování otázky lidských práv.

Čínští špioni v Česku

Bašta se však odkazoval na usnesení vlády o uznání politiky jedné Číny. „Čím jsem ho porušil? Říkal snad dalajláma něco takového? Nechápu, jak to souvisí," opáčil lidovecký ministr. Sinolog Ondřej Klimeš z Akademie věd ČR připomněl, že politika jedné Činy se týká také Tchaj Wanu, který je větší partner a na žádném zákazu schůzek netrvá.

Následně se strhla hádka ohledně zprávy Bezpečnostní informační služby, která poukazovala na práci čínské rozvědky v Česku. Diskutující i diváci se zapojili do ostré výměny slov, kde padala slova i o ruské či americké rozvědce, které tu také hojně operují. „Nemám důvod BIS nevěřit," ukončil spor o údajných čínských špionech Herman. „Otázkou je, jestli jsme suverénní stát, když vydáváme taková prohlášení," uvedl s odkazem na kontroverzní prohlášení čtyř ústavních činitelů jeden z diváků. Majitel zámečnictví z Pardubic Jaroslav Kovář v souvislosti se suverenitou poznamenal, že se Česko upsalo Bruselu, který rozhoduje.

Kováčik připomněl, že kdyby se Herman s dalajlámou sešel kdekoliv jinde než na ministerstvu, nikdo by ani nevzdechl. Na slova o tom, že se politika nemá míchat s obchodem poznamenal, že se to děje a že vrcholem toho jsou sankce proti Rusku. „Premiér by měl ihned Hermana odvolat," zopakoval komunista svá dřívější slova. Jílková však poukázala, že slovenský prezident Andrej Kiska se s dalajlámou sešel neformálně v restauraci a přesto Čína protestovala. „To je krásný komunistický názor na demokracii – jestli se nepodřídíte, tak odvolat. Proletáři všech zemí, spojte se," pustil se do Kováčika Herman. „Je to jinak – jestli porušujete pravidla – odvolat," opravoval ho komunista. Lidovec k tomu dodal, že před komunistický režimem tisíce lidí utíkali.

V čem je jeho svatost svatá? Já ho neuznávám

Ke slovu se dostal také bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec, který poukazoval, že podle ústavy Česko nepatří do Bruselu a že je třeba dodržovat smlouvy s ním s i Čínou. Připomněl, že Tibet byl otrokářská velmoc až do doby, než ho Čína obsadila. „V čem je jeho svatost svatostí? Proč bych ho měl uznávat? Já ho neuznávám," ptal se směrem k Hermanovi. „Já ho uznávám, je to jeho titul. Přece se s nositelem Nobelovy ceny nebudu setkávat někde za rohem. Já jsem na to hrdý," opáčil mu lidovec. Štefec ale dodal, že se mu nelíbí, jak se to všechno vyvinulo a připomněl, že to on „přitáhl Bradyho". Pak už ale věc dál nerozváděl.

Sociolog Josef Mlejnek připomněl, že dalajláma oficiálně uznává politiku jedné Číny. „Říká to jen proto, aby byl v Číně přijatelnější," myslí si Kováčik. Klimeš dodal, že rétoriku o separatismu používá právě čínský režim, ale že dalajláma nechce samostatnost Tibetu, ale pouze autonomii a zachování jazyka, kultury a náboženství v souvislosti s platnou čínskou legislativou.

Herman také připomněl, že i sám ministr financí Andrej Babiš souhlasí, že žádné vztahy nepoškodil „Ale Zaorálek tvrdí, že ano," připomněl exdiplomat Bašta. Kováčik navíc dodal, že mluvil se zoufalými českými podnikateli, kteří v Číně vyjednávali a kteří mluví o zhacení svých plánů. Jílková ale naopak připomněla, že jen na severní Moravě je kvůli dovozu levné oceli z Číny v ohrožení asi 15 tisíc pracovních míst. Klimeš na to zareagoval, že Čína chce být v EU uznána jako tržní ekonomika, Česko proto považuje za bránu do Evropy. Zároveň prý doufá v mobilitu pracovních sil na služební i diplomatické pasy, ve zlepšení image a šíření pekingského modelu rozvoje. To vše je podle něj navázáno právě na investice.

Humbuk kolem dalajlámy vyvolala Čína

Štefec se později ještě vrátil k poznámce o čínský špionech. Prý ho zajímá, co by tady zjišťovali, když „nemáme armádu a policie je na nic". Sociolog Mlejnek však dodal, že Čína mocensky expanduje a že obchod s Čínou prostě představuje bezpečnostní riziko. Novinář z magazínu Epoch Times připomněl, že čínská ústava sice formálně zaručuje svobody, ale že praxe je jiná, na což poukazuje i skupina tamních advokátů. Řekl také, že soudci skládají slib věrnosti komunistické straně a že režim pronásleduje křesťany a celkově jedná iracionálně. Humbuk kolem dalajlámy je podle něj k ničemu navíc by vyvolán právě Čínou.

Podle Bašty je ale situace s dalajlámou jakýsi „lakmusový papírek, kterým si Čína ověřuje, jak partneři dodržují pravidla". „Mluvilo se někdy o dalajlámovi? Buďte konkrétní, jsou to jen floskule," ptal se Herman, který chtěl vědět, kde ve smlouvách s Čínou je zmiňován tibetský duchovní vůdce. Jeden z diváků, který se podle svých slov pohybuje v ekonomické oblasti, pak varoval, že Čína sice líbila investice za asi 100 miliard, ale zatím investovala jen 3. Číňané podle něj však skupují soukromé podniky a infrastrukturu, což představuje bezpečnostní riziko. Čína podle něj už šest až osm let vyvádí majetek, jako by čekala, že režim padne. Díky tomu navíc získává přístup na evropský trh, ale české ekonomiky se to vůbec nedotkne. Pitron navíc dodal, že pokud by byla uznána jako tržní ekonomika, bude jen u nás v ohrožení 94 tisíc pracovních míst. Poukázal na společnosti jako PFF, Penta nebo J&T, kde má Čína své zájmy. Klimeš dodal, že v česko-čínských vztazích nefunguje reciprocita, protože má Čína uzavřený systém a že je tedy toto partnerství asymetrické.

Herman: Na schůzku s dalajlámou jsem hrdý

Další podnikatel však tvrdil, že v Číně rozdíl od některých diskutujících byl. Česko tam podle něj před 25 lety vyklidilo čínský trh kvůli humanitárním důvodům. „I taxikář tam znal české samopaly, o kterých si prezident Havel myslel, že bychom je neměli vyvážet. Byl jsem také na Náměstí nebeského klidu a neviděl jsem tam žádné protestující, viděl jsem tam stroje ČKD," spustil Další divák se pro změnu pustil do expremiéra obrany a bývalého ředitele ČSA Jaroslava Tvrdíka, který dnes zastupuje čínského investičního fondu CEFC. „Já jsem pracoval téměř 40 let pro ČSA a ty pan Tvrdík svým konáním nebo nekonáním prakticky zničil," vysvětloval. ČSSD pak vyzval, aby se tímto jeho chováním zabývala. Tvrdík totiž podle jeho slov zničil životy lidí.

Na závěr jeden z diváků připomněl otázku lidských práv. „Za asi 66 let má čínský režim na svědomí 60 milionů životů. A pak jsou tu nedobrovolní dárci orgánů," počítal. „Měli bychom měřit všem stejně," spustil Kováčik, který připomněl situaci v Kosovu. „Tam jste mlčeli. Nemůžeme si dovolit nikoho vylučovat," zlobil se. S tím souhlasil i Klimeš, zároveň je prý ale třeba nedělat kompromisy v hodnotách, na kterých náš stát stojí.

Když se na závěr moderátorka Michaela Jílková Hermana zeptala, jestli litujete schůzky s dalajlámou po tom všem, co ve studiu slyšel, jeho odpověď byla jednoznačná. „Naopak jsem na to hrdý. Je třeba rozvíjet obchodní vztahy, ale zároveň je třeba zachovat si páteř a jednat jako rovný s rovným," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky