Migranti zaplavili Paříž. Všude jsou výkaly a odpadky, je to nesnesitelné

Situace ve Francii se ani po likvidaci migračního tábora poblíž přístavního města Calais nezlepšuje. Podle řady tamních obyvatel je tomu spíše naopak. Paříž se potýká s náporem tisíců migrantů a lidé mají strach ze závažných chorob, které podle nich uprchlíci šíří.

Uprchlíci, ilustrační fotografie
reklama

Reportéři francouzského deníku Le Figaro se vydali do jedné z pařížských čtvrtí, kde v blízkosti železniční stanice Gare du Nord našli přes 2000 migrantů. Místní už jsou nyní na pokraji nervového zhroucení a obávají se, že se situace po zavření přistěhovaleckého tábora Džungle u města Calais ještě zhorší.

Lidé tam podle deníku čelí hrozbě "masivního příchodu migrantů" už několik měsíců. I samy úřady přiznávají, že situace v této části Paříže se "stala nesnesitelná".

Není tomu přitom tak dávno, kdy bylo více než 2500 migrantů, kteří stanovali mezi stanicemi metra Jaures a Stalingrand, odsunuto jinam. Nyní, po měsíci, je ale situace opět stejná. Tisíce migrantů spí ve stanech a místní obyvatelé hovoří o nočním hluku, výkalech a odpadcích na ulici. Děsí je také vzájemné rvačky uprchlíků se železnými tyčemi a létajícími kameny.

"Je to čím dál tím horší," cituje deník jednoho z pracovníků pečujících o pořádek v čtvrti. Dodal, že i když migrantům dávají každý den plastové pytle na smetí, prakticky je nevyužívají a nadále házejí odpadky na zem. Situace se navíc zhoršuje i podle úřadů, které přiznávají, že každý den přijde až 60 nových migrantů.

Přítomnost uprchlíků v Paříži má negativní dopad i na tamní obyvatele. Obchodníkům a podnikatelům se nedaří a pomalu jim dochází trpělivost. Hovoří o vysoké ztrátě zákazníků, která se negativní promítá do jejich tržeb a ekonomiky.

Lidé se bojí nejen vycházet, ale i navštěvovat lékaře a nemocnice. Obávají se totiž infikace nemocemi, které si s sebou mohli přinést migranti. "Naši pacienti se už neodváží k nám přijít," uvedl jeden z místních biologů Francois Toula . "Ve stanovém táboře se mohou vyskytovat případy tuberkulózy, tyfu a dalších nemocí," přiznal.

Lidé proto mnohdy rezignují na lékařskou péči a k lékařům nechodí. "Mám osoby vyššího věku, pacienty podstupující chemoterapii, jejichž imunitní systém je oslabený. Proto odmítají chodit do laboratoře," dodal smutně Toul.

Problém s migranty trápí ale i další části francouzského hlavního města. V severovýchodní části metropole postavili migranti stovky stanů. Přítomnost migrantů sice v této pařížské oblasti není ničím novým, jejich počet ale v minulých dnech výrazně vzrostl, řekla agentuře Reuters zástupkyně pařížského starosty pro bezpečnostní otázky Colombe Brosselová.

"Zaznamenali jsme velký nárůst od začátku týdne. Za poslední dva dny naše týmy napočítaly 40 až 50 nových stanů," řekla Brosselová. Jak dodala, je jich tam nyní celkem 700 až 750.

Znamená to, že v současnosti přespává v dané oblasti v provizorních přístřešcích kolem 2000 až 2500 osob, zatímco ještě před pár dny jich bylo zhruba 1500. Migranti většinou uvádějí, že pocházejí ze Súdánu.

Témata: Paříž | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky