Desetičlenná rodina žije z dávek, navíc dostala dům za miliony

Ze zemí, které přijaly velké množství uprchlíků, přichází často zprávy, že si migranti stěžují na podmínky, ve kterých žijí. Často se ozývají hlasy, že si tito lidé neváží pomoci a že zneužívají pomoc a pouze čerpají dávky z kapes daňových poplatníků. Jenže jak dokazuje příklad z Velké Británie, nechovají se tak jen migranti, ale i příslušnici většinové společnosti.

Ilustrační fotografie
reklama

Server Daily Mail informuje o rodině Subových, která, ač žije z velké části pouze z dávek, získala nový dům za 425 tisíc liber, tedy asi 13 milionů korun. Přestěhováni byli poté, co si stěžovali na stísněné podmínky v jejich původním domě se třemi ložnicemi. Rodina Subova má totiž hned 10 členů – rodiče a osm dětí.

Arnold Sube a jeho žena Jeanne pro své potomstvo vybojovali nový domov poté, co tvrdili, že jejich původní dům byl příliš přeplněný. Ještě předtím však odmítli tři větší domy a dostali proto od lutonské rady ultimatum - pokud nepřijmou další dům, mohou také zůstat na ulici.

Podle listu The Sun získali dům se čtyřmi dvoulůžkovými ložnicemi, technickou místností, garáží a pozemkem, za který by běžní nájemníci zaplatili asi 1200 liber měsíčně, tedy asi 36 tisíc korun. Rodina však platit nemusí. Rodiče Arnold a Jeanne, oba 33, totiž žijí především z dávek. Ročně dostávají asi 44 tisíc liber ročně (1,3 milionu korun).

To se ale vůbec nelíbí sousedům, kteří považují za nespravedlivé, že rodina za „krásné panství" nemusí nic platit. „Pokud máte osm dětí, neměli byste očekávat, že budete žít z dávek. Otec si hrál se systémem a vyhrál," řekl listu jeden ze sousedů. „Mají obrovské štěstí, je to krásný majetek. Rodiče se sem zoufale touží přestěhovat," dodal.

Kvůli problémům na britském trhu s nemovitostmi případ upoutal i pozornost politiků. Konzervativní poslanec David Morris řekl listu The Sun: „Rodiny napříč Británií nikdy nemohly ani snít o tom, že jim bude poskytnut tak velký dům jako je tento. Přesto, je jim předhozen tento fakt, kdy ho získá někdo jiný, kdo si žije jako král."

Už minulý měsíc Pan Sube řekl listu Daily Mail, že hledání domu nebylo motivováno chamtivostí. „Nejsem chamtivý muž. Snaží se říci, že jsme nenasytní, ale nejsme. Oni nám prostě nedali majetek, který si zasloužíme. Nejsme chamtiví - my prostě chceme domov pro děti," uvedl tehdy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky