Lékaři učinili zásadní objev. Zachrání nás zlato před jistou smrtí?

Zlato bývá v medicíně používáno již dlouhou dobu, typickým příkladem je třeba stomatologie a zlaté zuby. Jak ale naznačuje nová studie amerických vědců, zlaté nanočástice by mohly také doplnit léčbu chemoterapií pro pacienty s rakovinou slinivky břišní.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Pankreatická rakovina je jednou z nejnebezpečnějších forem rakoviny, a je vysoce odolná vůči chemoterapii i radiační terapii. Nový výzkum vedený vědci z University of Oklahoma Health Science Center naznačuje, že zlaté nanočástice mohou pomoci zvýšit efektivitu stávající léčby.

Pokusy zahrnující pankreatické nádorové buňky slinivky břišní a hvězdicovité buňky na myších ukázaly, že malé zlaté částice mohou být použity jako prostředek k tomu, aby byly molekuly léčivých látek dopraveny do nádoru.

Mohou být také použity jako cíl při zvýšeném ozařováním nádorů. Studie, na kterou poukazuje server Express přichází poté, co předchozí výzkum zjistil, že zlaté nanočástice mohou omezit růst nádorů u rakoviny vaječníků. I tyto testy byly zatím prováděny pouze na myších.

Nejnovější studie odhalila spojitost zlata s léčbou rakoviny slinivky břišní. Zlaté nanočástice jsou podle výzkumníků schopny narušit spojení buněk v oblasti obklopující nádor, aniž by poškodily normální buňky.

Výsledky byly publikovány v časopise Journal of American Chemical Society.

Slinivka pomáhá regulovat trávení, hormony i metabolismus cukrů. Rakovina slinivky je velice odolná vůči konvenční léčbě, často je proto považována za „rozsudek smrti". V časných stádiích rakoviny slinivky břišní nejsou - na rozdíl od jiných druhů rakoviny - žádné viditelné příznaky.

Témata: zlato | zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky