Před imigranty se opevňují státy po celém světě. Počet zdí roste, varují analytici

Velmi často se v souvislosti s migrační krizí hovoří o stavění zdí na hranicích. Některé státy už k tomuto kroku přistoupily, jiné jej zvažují. Podle zprávy Institutu pro migrační politiku se za posledních 10 let počet takových zdí zvýšil o 250 procent. A jak se zdá, je tento způsob, jak zastavit nelegální migraci, velmi efektivní. Alespoň na první pohled, informuje server EuroZprávy.cz.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Počet hraničních stěn narostl z 20 v roce 2005 na 70 v roce 2015 – a to téměř po 45 let klidu, uvádí server Washington Examiner s odkazem na Institut pro migrační politiku. Ve zprávě institutu se také uvádí, že ve světle obav ohledně spontánní migrace a velkého počtu žadatelů o azyl, roste také strach o veřejné rozpočty a sociální soudržnost. „Hraniční zdi se náhle staly atraktivními především pro lídry v cílových nebo tranzitních zemích," uvádí institut v dokumentu „Hranice a zdi: Zabraňují bariéry neoprávněné migraci?"

Jak server poukazuje, zdi se osvědčily třeba v USA nebo v Maďarsku, na které se materiál zaměřil. „Konstrukce maďarského hraničního plotu v roce 2015 byla podpořena pohraniční stráží. V důsledku toho počet přechodů podstatně klesl," píší autoři výzkumu. Na druhou stranu ale zpráva poukazuje, že kvůli bariérám ilegální migrace nezmizela, ale pouze se posunula do jiných oblastí, což může mít za následek větší úmrtnost migrantů.

„Pokud v minulosti stěny nefungovaly a dnes fungují pouze tak, že odklání - ale nezastavují - migrační toky, a zároveň způsobují velké ztráty na životech migrantů, proč jejich počet za 30 let vzrostl? Jsou účinné jako symboly, které ukazují, že politici něco dělají a že řeší hrozby, které přináší ilegální migrace. Tyto vnímané hrozby mohou být ekonomické ve formě převaděčů nebo pracovníků, kteří by mohli sebrat příjmy a pracovní místa občanů. Mohou být kulturní v tom smyslu, že migranti přinášejí různé tradice, jazyky a způsoby života, které se nemusí shodovat s místní kulturou," píše server Washington Examiner.

I když je prý tato problematika velmi složitá a velmi zřídka je možné ji vyřešit, slogan „postavit zeď" a představa bariéry jsou silné vizuální symboly, které mají svůj účinek. „V důsledku toho, bez ohledu na náklady a diskutabilní účinnost, je pravděpodobné, že v krátkodobém horizontu bude po celém světě vybudováno mnohem více stěn. Jak dlouho zůstanou vztyčené, se však teprve uvidí," dodává server.

Témata: uprchlíci | Maďarsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky