Jak a za kolik pracují Rusové v Sýrii?

Ruské angažmá v Sýrii s sebou nese od počátku řadu otázek. Nejprve nebylo do poslední chvíle známo, zda a proč se Rusové do střetu se syrskou opozicí a Islámským státem zapojí. Následně se nevědělo, jakou techniku a kolik mužů mají k dispozici. Nyní deník Gazeta.ru zjistil, jak angažmá Rusů v konfliktu vypadá a kolik berou vojáci nasazení v Sýrii.

Ruská měna, rubl
reklama

Třikrát denně jídlo a pětidenní pracovní týden. Tak vypadá podle deníku souhrnně život až 4500 členů ruské armády, kteří jsou nasazeni na bojové misi v Sýrii. Patří sem ale i lidé, kteří nejsou vojáky, například kuchaři, číšníci, holiči, opraváři a další.

Podle ruského listu se plat vojáků pohybuje v rozmezí 200 - 300 tisíc rublů měsíčně, což činí v přepočtu zhruba 80 - 120 tisíc korun. Důstojníci dostávají dalších 62 dolarů denně, tedy zhruba 1500 korun. Velikost platů civilního personálu zatím zůstává tajemstvím.

Volné civilní pozice jsou inzerovány například na internetu. Kadeřník s praxí od 3 do 6 let si vydělá 120 tisíc rublů za měsíc, stejně tak i řidič nebo prodavač. V přepočtu to činí zhruba 47 tisíc korun, což je částka, o které si může nechat běžný český, ale i ruský pracovník ve stejném oboru jen zdát.

Deník jako příklad ukázal znění inzerátu na kadeřníka, kde se mezi požadavky řadí pracovní zkušenosti. U prodavačů se požaduje nejen zkušenost, ale i schopnost zacházet s kasou.

Dalším příkladem je právě inzerát na řidiče. Ten by měl umět řídit automobil kategorie B a C a výhodu mají bývalí vojáci. Není třeba dodávat, že platy v Sýrii jsou na ruské poměry velmi vysoké.

Gazeta.ru uvádí, že pracovní cesta je navrhována jako jednorázová a všichni zájemci procházejí prověrkou FSB. Náklady na cestu do Sýrie hradí zaměstnavatel a poskytuje zaměstnancům plnou penzi.

"Nabízíme tři pokrmy denně, pětidenní pracovní týden a dvouměsíční cestu do Syrské arabské republiky za účelem výkonu služeb pro Ministerstvo obrany Ruské federace," cituje deník jeden z inzerátů.

Témata: Rusko | Sýrie | Rubl (RUB)

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky