Poslankyně má jasno: Zeman by si měl cestu na ruský slet na Rhodosu zaplatit sám

Prezident Miloš Zeman se před několika dny zúčastnil na ostrově Rhodos kontroverzní konference Dialog civilizací, kterou pořádal ruský podnikatel a spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin. Ministři zatím o zprávě o cestě nerozhodli, poslankyně Kristýna Zelienková má ale jasno – prezident by si svou cestu měl zaplatit sám.

Miloš Zeman
reklama

Hrad vyčíslil náklady cesty na 300 tisíc korun. Podle deníku Právo v sumě nejsou zahrnuty náklady na cestu vojenským speciálem, které obvykle tvoří nejvyšší položku, a také na ochranku. Ty jdou z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.
 
O přeložení informativního materiálu do rozpravy požádal Dienstbier minulý týden. „Důvodem bylo, že podle mě účast na konferenci symbolicky zpochybňovala postoj ČR i Evropské unie vůči ruské imperiální a agresivní politice," uvedl Dienstbier. Vicepremiér Pavel Bělobrádek dodal, že se mluvilo také o tom, zda Zemanova cesta byla v souladu se zahraniční politikou ČR.

Vláda kvůli tomu a také proto, že schůzi nebylo dost hlasů pro schválení materiálu, jednání o tomto bodu ve středu přerušila.

Jasno o tom, kdo by měl za cestu platit, má poslankyně Zelienková. „Samozřejmě, že by si měl prezident cestu na Rhodos zaplatit. Pokud ovšem vláda souhlasí s tím, aby náš prezident reprezentoval na podobných sletech ruské mafie, prosím," rýpla si politička na sociálních sítích.

Pak by se ale podle ní měly změnit také podmínky pro schvalovaní cest v parlamentu. „Moje cesty jsou pracovní a smysluplné, přesto mi je pravidelně organizační výbor zamítá. Žádosti o schválení cest předkládám už jenom ze sportu. Platím si je sama. Nevím, proč by si je nemohl prezident platit také," dodala ostře nezávislá poslankyně..

Témata: Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky