Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pátek se znovu otevřou volební místnosti. Koná se druhé kolo senátních voleb

Volby, ilustrační fotografie
Volby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V pátek 14. října se znovu otevřou volební místnosti. Koná se druhé kolo senátních voleb. Český statistický úřad začne zpracovávat výsledky hned s odevzdáním prvních zápisů od okrskových volebních komisí v sobotu 15. října po 14. hodině.

Do druhého kola senátních voleb postoupilo 54 kandidátů. Jejich jména jsou k dispozici na serveru volby.cz. Žádnému z nich se v prvním kole nepodařilo získat nadpoloviční většinu hlasů potřebnou ke zvolení.

Ve všech 27 volebních obvodech se proto koná druhé kolo, do něhož postupují dva kandidáti, kteří se v prvním kole umístili na prvních dvou místech. V gesci ČSÚ bude fungovat 209 přebíracích míst.

Mezi postupujícími kandidáty je 11 žen. V žádném senátním obvodu však nebudou o mandát usilovat společně. Průměrný věk kandidátů postupujících do druhého kola je 56,6 let. Dvěma nejmladším je 40 let a nejstaršímu 72 let. Ve druhém kole je 14 kandidátů navržených hnutím ANO 2011, shodně po 8 kandidátech mají strany KDU-ČSL a ČSSD, 4 kandidáti jsou za ODS, 3 za STAN a také za koalici TOP 09 a STAN, hnutí Severočeši.cz bude mít ve druhém kole 2 kandidáty. S 1 navrženým kandidátem půjde do senátních duelů dalších 12 uskupení.

„Vzhledem k tomu, že druhé kolo probíhá ve všech okrscích samostatně, bez souběhu s krajskými volbami, budou celkové výsledky k dispozici dříve než minulý týden. První údaje by mohly být zveřejněny zhruba do půl hodiny po uzavření volebních místností. Konečné výsledky pak v čase do 17:00. Vždy jsme ale závislí na tom, jak rychle a bezchybně budou volební okrskové komise pracovat,“ sdělila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Při minulých senátních volbách v roce 2014 byly kompletní výsledky sečteny již 2 hodiny a 18 minut po uzavření volebních místností.

V minulosti byla volební účast ve druhém kole senátních voleb relativně nízká. V roce 2014 byla na úrovni 16,7 %, v roce 2012 činila 18,6 %. Voliči obdrží hlasovací lístky pro druhé kolo přímo ve volební místnosti ve dnech voleb. Lístky a úřední obálka budou mít šedou barvu. Lístky se nijak neupravují. Do obálky volič vkládá jen jeden hlasovací lístek.

Témata:  Volby 2016 volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy