V pátek se znovu otevřou volební místnosti. Koná se druhé kolo senátních voleb

V pátek 14. října se znovu otevřou volební místnosti. Koná se druhé kolo senátních voleb. Český statistický úřad začne zpracovávat výsledky hned s odevzdáním prvních zápisů od okrskových volebních komisí v sobotu 15. října po 14. hodině.

Volby, ilustrační fotografie
reklama

Do druhého kola senátních voleb postoupilo 54 kandidátů. Jejich jména jsou k dispozici na serveru volby.cz. Žádnému z nich se v prvním kole nepodařilo získat nadpoloviční většinu hlasů potřebnou ke zvolení.

Ve všech 27 volebních obvodech se proto koná druhé kolo, do něhož postupují dva kandidáti, kteří se v prvním kole umístili na prvních dvou místech. V gesci ČSÚ bude fungovat 209 přebíracích míst.

Mezi postupujícími kandidáty je 11 žen. V žádném senátním obvodu však nebudou o mandát usilovat společně. Průměrný věk kandidátů postupujících do druhého kola je 56,6 let. Dvěma nejmladším je 40 let a nejstaršímu 72 let. Ve druhém kole je 14 kandidátů navržených hnutím ANO 2011, shodně po 8 kandidátech mají strany KDU-ČSL a ČSSD, 4 kandidáti jsou za ODS, 3 za STAN a také za koalici TOP 09 a STAN, hnutí Severočeši.cz bude mít ve druhém kole 2 kandidáty. S 1 navrženým kandidátem půjde do senátních duelů dalších 12 uskupení.

„Vzhledem k tomu, že druhé kolo probíhá ve všech okrscích samostatně, bez souběhu s krajskými volbami, budou celkové výsledky k dispozici dříve než minulý týden. První údaje by mohly být zveřejněny zhruba do půl hodiny po uzavření volebních místností. Konečné výsledky pak v čase do 17:00. Vždy jsme ale závislí na tom, jak rychle a bezchybně budou volební okrskové komise pracovat,“ sdělila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Při minulých senátních volbách v roce 2014 byly kompletní výsledky sečteny již 2 hodiny a 18 minut po uzavření volebních místností.

V minulosti byla volební účast ve druhém kole senátních voleb relativně nízká. V roce 2014 byla na úrovni 16,7 %, v roce 2012 činila 18,6 %. Voliči obdrží hlasovací lístky pro druhé kolo přímo ve volební místnosti ve dnech voleb. Lístky a úřední obálka budou mít šedou barvu. Lístky se nijak neupravují. Do obálky volič vkládá jen jeden hlasovací lístek.

Témata: Volby 2016 | volby

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky