Bomba pro vinaře: Vína z ČR už brzy na americkém trhu?

Nákupčí potravin a nápojů ze Spojených států amerických budou s českými producenty a distributory vína a medoviny jednat o možnostech obchodní spolupráce. Dvoustranná jednání proběhnou zítra během Česko-amerického vinařského podnikatelského fóra v Praze, které organizuje Hospodářská komora ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství.

Ilustrační fotografie
reklama

Hospodářská komora vidí v oblasti potravinářství a speciálně ve vývozu vína nevyužitý potenciál. Proto ve spolupráci s obchodními komorami a dalšími partnery v USA vytipovala a kontaktovala americké firmy zabývající se dovozem potravin nebo jejich prodejem na trhu v USA a pozvala je v rámci incomingové mise do České republiky, aby se setkali s českými vinaři a distributory vína a medoviny. 

Akce, kterou zahájí prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý společně s prvním náměstkem ministra zemědělství Jiřím Jirsou, se zúčastní mimo jiné nákupčí a distributoři zabývající se distribucí vín a medoviny v New Yorku, Connecticutu, New Hampshiru nebo Chicagu. 

Incomingová mise v režii Hospodářské komory navazuje na podnikatelskou misi do USA, která se uskutečnila letos v květnu a během níž se v zámoří prezentovaly také české firmy z oblasti hi-tech průmyslu, IT, inovací, nanotechnologií, biotechnologií ve zdravotnictví nebo inteligentních sítí (smart grids). 

USA jsou pro ČR nejvýznamnějším obchodním partnerem mimo státy EU. Vývoz českých firem do USA v posledních třech letech rychle roste, vloni se meziročně zvýšil o 11 procent a dosáhl hodnoty 92,2 miliardy korun. České firmy do USA vyvážejí hlavně výrobky na bázi železa a oceli, dále pak motory a turbíny. Důležitým artiklem jsou i součásti motorových vozidel, čerpadla nebo mikroskop

Témata: víno | USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky