Chcete spořit plyn při vaření? Tohle je novinka

Úsporu až 50 procent plynu při vaření pokrmů přinese relativně jednoduchý, ale technicky velmi vtipný odlitek ze šedé litiny. Ten při položení na mřížku jakéhokoli běžného plynového sporáku funguje jako účinná aerodynamická brzda odtoku horkých spalin, čímž výrazně lépe využívá energii v plynu ukrytou.

Vaření na plynu levněji?
reklama

Autorem řešení je novinář a vynálezce Václav Husák, mezi přáteli známý pod přezdívkou "Cimrman II". Z přihlášky patentu podaného na Úřad průmyslového vlastnictví ČR vyplývá, že díky "spořiči" se pode dnem hrnce vytváří polouzavřený prostor. V něm je vzhledem k turbulencím způsobeným výstupky na jeho spodní straně pozdržen odtok horkých plynových spalin natolik, že mají možnost předat vařenému obsahu až téměř o polovinu více energie, než je dosud při vaření běžné.

Účinnost spořiče byla proměřena s pomocí termokamery.

Sériová výroba v renomované slévárně je zajištěna. První výrobek z budoucí řady variací byl navržen k využití na největším běžném hořáku plynového sporáku, protože k úspoře plynu dojde až při vaření - tedy nikoli při pouhém ohřívání pokrmů.

Jak Václav Husák v rozhovoru uvedl, při podávání patentové přihlášky prý měl velké štěstí. Světově proslulý geniální vynálezce Jára Cimrman, jak je jeho dobrým zvykem, dorazil na patentový úřad až pět minut po něm.

Témata: zemní plyn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky