Ostrá kritika Merkelové z Rakouska. Tohle se jí nebude líbit

Německá kancléřka Angela Merkelová zřejmě vstoupí svým výrokem "Zvládneme to" do dějin. Ačkoliv ale Německo migrační krizi zatím nějakým způsobem doposud opravdu zvládalo, podle Rakouska je nyní konec. Dál už její slova prý neplatí.

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
reklama

Slova německé kancléřky Angely Merkelové "Dokážeme to" považuje v případě uprchlické krize rakouský spolkový kancléř Christian Kern za překonaná. Prozradil to pro úterní vydání německého deníku Bild.

Dodal, že tato slova je potřeba vidět v kontextu tehdejší situace. Německo však mezitím vrátilo například do Rakouska více než 12.000 migrantů. Kern ale zároveň ujistil, že nesdílí kritiku šéfa vídeňské diplomacie Sebastiana Kurze na adresu politiky německé kancléřky.

"Jsem Angele Merkelové vděčný za dohodu o uprchlících s Tureckem. Bez této dohody by v tomto roce přišlo přes balkánskou trasu podstatně více lidí," prohlásil Kern a poznamenal, že z opatření podél této trasy těžilo výrazně i Německo.

Kern také varoval před účastí pravicově-populistických stran v národních vládách a poznamenal, že tyto strany těží především z problematiky uprchlíků. Chápe, že je volí lidé z obavy, že život jejich dětí nebude lepší než jejich samotný, přičemž si dokáže představit i podobný rozmach Alternativy pro Německo (AFD), jako je tomu v Rakousku v případě tamních svobodných z FPÖ.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky