Slovensko už vysvětlilo, proč odmítá uprchlíky. Zajímavé informace

Slovensko je známo svým odmítavým postojem k migrantům, se kterým není v rámci zemí visegradské čtyřky výjimkou. Schytalo za to tvrdou kritiku ze zahraničí a "smlsla" si na něm zejména světová média. Nyní však vysvětlilo, proč tento postoj zaujalo.

Slovensko a uprchlíci?
reklama

Předseda Národní rady SR Andrej Danko tvrdí, že se země snaží svými postoji a představením historie a tradic národa přiblížit kolegům z jiných států, proč Slovensko zaujalo k uprchlíkům negativní postoj. 

Slovensko odmítá povinné přerozdělování migrantů na základě kvót, v souvislosti s kterými podalo žalobu. Premiér Robert Fico (Směr-SD) dokonce hovořil o sledování muslimů na Slovensku i o tom, že nedovolí vznik ucelených enkláv migrantů. 

Fico vidí řešení uprchlické krize v důsledné ochraně vnějších hranic, snížení přílivu migrantů a pružné solidaritě. Nevysvětlil ale, proč jeho země tak zatvrzele odmítá uprchlíky z jiných zemí. Nyní se ukázalo, že za tím stojí ochrana tradičních slovenských hodnot.

Danko nyní prozradil, že Slovensko stojí na hodnotách a tradicích, které si nechce nechat vzít. "Stojíme na jiných hodnotách a tradicích než velké státy, které kolonizovaly, které mají zcela jinou historii, které přirozeně dokázaly žít s jinými menšinami," uvedl Danko.

Dodal, že Slovensko je stát, ve kterém se těžko rodila demokracie a musel překonat "určité obtíže". "Chtěli bychom, aby právě z naší historie byla pochopena naše reakce v uprchlické otázce. Chtěl bych, aby (zahraniční partneři) pochopili, že všechno má svůj čas. Že jsme jinde mentálně, že jsme jinde ve vývoji, než některé státy, které procházely jiným vývojem," vysvětlil podle slovenských médií Danko.

Upozornil ale, že Slovensko nemá problém pomoci v otázce migrační krize. "Těžko lidem vysvětlujeme, jak je možné, že selhal Schengen. Jak vysvětlíme, že nedokážeme zajistit ochranu obyvatelstva? To jsou relevantní otázky. Ale to neznamená, že někdo chce odsuzovat lidi podle barvy pleti či národnostní příslušnosti. To vůbec," dodal.

"Pokud se nezačnou jednotliví lídři evropských států lépe poznávat a více komunikovat, vytvářet mechanismy, tak bude EU dále těžkopádným mechanismem, a pak to bude o větších brexitech, než jsme zažili nyní," uzavřel předseda Národní rady SR.

Témata: slovensko | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky