Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce na školách propagovat demokratické hodnoty Unie

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Lídři Evropského parlamentu v pondělí odhlasovali zahájení nového programu „velvyslanců" ve školách po celé Evropě ve snaze podpořit účast mladých voličů v evropských volbách v roce 2019. Cílem je nalákat stovky tisíc prvovoličů.

Vybrané školy by se učily o EU s cílem „zvýšit povědomí o demokracii Evropského parlamentu a hodnotách evropského občanství", píše server Politico.

Generální sekretář Evropského parlamentu Klaus Welle uvedl, že školy budou organizovat kvízy EU, debaty na konkrétní témata EU a také zřídí informační střediska EU na akademické půdě. Školy budou každoročně hodnoceny a ty, které budou považovány za úspěšné, získají pamětní desku.

Učitelé se každoročně budou školit na seminářích ve Štrasburku nebo v Bruselu. Ti pak budou působit jako „starší vyslanci", zároveň by ale měly vzniknout posty „mladších velvyslanců", kteří budou mít možnost potkávat se s europoslanci.

Pilotní program bude zahájen v Německu, Francii, Itálii, Irsku, Polsku a Španělsku v průběhu školního roku 2015-2016. Postupně by se mohly zapojovat i další školy, podle Welleho má program „potenciál zasáhnout několika set tisíc studentů, kteří v té době budou prvovoliči v příštích evropských volbách".

Témata:  EU školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy