Sháníte zimní pneumatiky? TEST radí, které si vybrat

Zima je za dveřmi a v posledních dne není výjimkou, že teplota klesá jen na pár stupňů Celsia. Společně s tím je potřeba myslet na zimní obutí vašeho automobilu a abyste vybrali ty nejlepší pneumatiky pro zimu, přinášíme vám první podrobný test zimního obutí.

Zimní pneumatiky
reklama

Experti otestovali rozměry 185/65 R15, 205/55 R16 a 225/45 R17. Celkem bylo otestováno 41 sad zimních pneumatik. Test není zcela vyčerpávající, protože nové modely od některých značek zatím nejsou k dispozici.

"Testování probíhalo za přísných kritérií a podmínek. Celkem technici za dobu testování ujeli přes 2000 testovacích kilometrů. Opět se však potvrdil stav, kdy pneumatiky vyrobené v Asii propadly kvůli špatné bezpečnosti," konstatuje Ústřední automotoklub (ÚAMK).

Výsledky 185/65 R15

Tento rozměr pneumatik je vhodný pro menší vozidla typu Renault Clio nebo Opel Adam. Z celkového hodnocení vyšly nejlépe pneumatiky Good Year Ultra Grip 9 a Michelin Alpin A4. Na dalších pozicích v kladném hodnocení se umístily tyto pneumatiky: Nokian WR D4, Vredestein Snowtrac 5, Esa-Tecar Super Grip 9, Hankook i*cept RS2 W452, Bridgestone Blizzak LM001, Pirelli Cinturato Winter, Dunlop SP Winter Response 2, Nexen Winguard Snow'G WH2, Uniroyal MS plus 77, Barum Polaris 3, Viking SnowTech II.

Nedostatečnou známku obdržely dva typy pneumatik kvůli zhoršeným podmínkám jízdy na mokré vozovce. Jedná se o pneumatiky Kleber Krisalp HP2 a Firestone Winterhawk 3.

Výsledky 205/55 R16 

Tento rozměr pneumatik je vhodný pro nejčastěji u nás používaná vozidla typu Škoda Octavia, Superb nebo Yeti, Ford Mondeo, Focus či VW Passat, Hyundai i30. V této kategorii je tedy vhodné správně si vybrat dobré obutí. Jak dopadl test?

Vítězem je zcela nová pneumatika od Continental Winter Contact TS 860 – extrémně dobrá přilnavost na sněhu i mokré vozovce a má nejnižší valivý odpor ze všech testovaných pneumatik. Na druhém místě se umístila Nokian WR D4 – její schopnosti na sněhu, mokru i suchu nás přesvědčili o jejích kvalitách.

Třetí místo si odnesla nová Pirellka Cinturato Winter – tato pneumatika držela krok s vedoucí dvojicí, ale zaostala za ní v hodnotách jízdy na suché vozovce a její valivý odpor je poněkud vyšší oproti vedoucí dvojici. Za vítěznou trojicí se nachází pneumatiky Goodyear Ultra Gripp 9, Michelin Alpin 5, Dunlop Winter Sport 5, Hangkook Winter i*cept RS 2. Jako známku uspokojivá (3) získali pneumatiky Bridgestone Blizak EM001 a Nexen WinGuard Snow G WH12.

Známku čtyři obdržely tyto pneumatiky Kumho Winter Craft WP 71, Wredestein Wintrac Xtreme 5 a GT Radial Champiro Winter Pro HP. Bohužel se však na trhu objevují i pneumatiky vyráběné v Asii. Proto jsme je zařadili i do tohoto testu pneumatiku Westlake SW 618. Opět však obsadila konečnou příčku a rozhodně ji nedoporučujeme nakupovat. Je extrémně nebezpečná na mokré silnici tím, že výrazně prodlužuje brzdnou dráhu a nedrží stabilitu vozu.

Výsledky 225/45 R17

Tento rozměr pneumatik je vhodný pro střední třídu vozidel typu Audi A4 nebo BMW řady 3 a často se řadí do sportovněji zaměřených. Z celkového hodnocení vyšly nejlépe pneumatiky Dunlop Winter Sport 5.

Na dalších místech jako uspokojivé se umístily tyto pneumatiky: Pirelli Winter Sottozero 3, Firestone Winterhawk 3, Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, Hankook i*cept evo2 W320, Nokian WR D4 XL, Uniroyal MS plus 77, Bridgestone Blizzak LM001, Viking SnowTech II, Vredestein Wintrac Extreme S, Yokohama W.drive V905.

Známku čtyři dostaly tyto pneumatiky. Matador MP92 Sibir Snow kvůli slabší schopnostem pneumatiky na mokré vozovce a pneumatika BF Goodrich G-Force Winter také měla horší schopnosti na mokré vozovce, ale i vytváří zvýšenou hlukovou zátěž na okolí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky