Česká vláda jedná se Slováky. Chtějí prosadit důležité změny

Ministři české vlády v čele s Bohuslavem Sobotkou se dnes v Bratislavě sejdou se slovenskými ministry. Probírat budou třeba evropskou bezpečnost, migrační krizi i česko-slovenské vztahy.

Bohuslav Sobotka
reklama

Debatovat by se mělo o společné energetické politice nebo také společném postupu v rámci vyjednávání ve Visegrádské skupině.

Ministři vnitra by pak měli probrat spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnosti. Obě země se dlouhodobě shodují v postoji nutnosti posílení ochrany vnějších hranic Evropské unie. Česko i Slovensko usilují o urychlené spuštění evropské pobřežní a pohraniční stráže.

Dalším tématem jednání obou kabinetů je energetika, kde obě země spolupracují a jednání by se mělo stočit zejména na investice v jaderném sektoru. Ministry dopravy pak čeká jednání o lepším příhraničním spojení zemí a to jak v silniční, tak i v železniční dopravě.

Kulturním tématem, o kterém by se mělo na jednání hovořit, bude rok 2018 - Česká a Slovenská republika si totiž budou připomínat sté výročí založení Československa a také padesát let od událostí v roce 1968.

Zasedání české a slovenské vlády se koná poměrně pravidelně, naposledy u jednoho stolu ministři a ministryně obou zemí zasedli v květnu 2015 na moravském zámku Valtice. Podobná společná zasedání a mezivládní konzultace česká vláda organizuje také s Polskem a Izraelem.

Témata: vláda | Česko | slovensko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky