Domovy důchodců jsou plné, místo není ani v soukromých

Domovy pro seniory jsou po celé republice přeplněné a nepomáhá ani to, že se stále staví nové. A téměř plné jsou i soukromé domovy, kde lidé za pobyt zaplatí i několikanásobně více.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Paní Štěchová dáva za pobyt v domově pro seniory skoro 11 tisíc korun. A i když na to padne téměř celý její důchod, má štěstí - noví zájemci totiž musejí čekat - a to leckdy i roky.

Zařízení pro seniory jsou plná a je jedno, jestli je provozuje kraj, město, občanské sdružení nebo podnikatelé. Třeba na Vysočině je obsazeno všech 2130 míst v nich.

A plné začínají být dokonce už i soukromé domovy - jakési hotely pro seniory. Po republice jich je zhruba 80 a bývají oproti těm regulovaným státem i několikanásobně dražší - jeden z nich je třeba v Praze 5-Košířích. Klienti si tady platí navíc za nadstandardní služby.

Situace je kritická a nepomáhá ani to, že se staví nová zařízení. Jen na Praze 13 vznikají dvě nová. Vybudovat nový dům pro seniory plánuje i magistrát hlavního města v ulici Mukařovského.

V domovech pro seniory po celé republice bylo v roce 2015 ubytováno přes 67 tisíc klientů. Dalších více než 40 tisíc žádostí ale jen za loňský rok podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí bylo odmítnuto. Nejvíc na Severní a Jižní Moravě a v Praze. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky